Agris.cz - agrární portál

Slovensko bude zákonem chránit dodavatele potravin do obchodů

29. 10. 2012 | ČTK

Dodavatelé potravin na Slovensku budou od příštího roku více chráněni před údajně nekalými praktikami obchodníků. Rozhodl o tom parlament. Podle kritiků norma může vyústit do dalšího poklesu zastoupení slovenských potravin na pultech prodejen.

Zákon zakazuje obchodům vybírat poplatky za zařazení dodavatele do své sítě, případně inkasovat příspěvky na svou propagaci nebo úpravu prodejen. Omezí se také odměny za umístění potravin na vybraném místě v prodejnách, odběratelé potravin nebudou moci požadovat od dodavatele garanci cen na období delší než tři měsíce. Zákon také stanovil maximální dobu splatnosti faktur. V případě porušení normy bude obchodníkům hrozit pokuta do 300.000 eur (7,5 milionu korun). Podobný zákon zakazující nekalé obchodní praktiky platí také v Česku.

"Působení velkých obchodních řetězců způsobilo, že maloprodej byl prakticky zlikvidován. Dnes se až 80 procent zboží prodává prostřednictvím obchodních systémů," obhajoval nová pravidla poslanec vládních sociálních demokratů Marian Záhumenský.

Podobný zákon v minulosti prosadil už první kabinet nynějšího premiéra Roberta Fica, předchozí vláda ho ale zrušila. Exministr zemědělství a opoziční poslanec Zsolt Simon upozornil, že obchodní řetězce by kvůli zákonu mohly upřednostnit zahraniční dodavatele. "Drtivá většina řetězců, až na jednu výjimku, má centrálu mimo území Slovenské republiky. Všechny tyto společnosti nemají nejmenší problém, aby uzavíraly smlouvy ve svých centrálách, ať je to v Budapešti, Vídni, Praze, Varšavě, kdekoliv," tvrdil. Dodal, že v minulosti platnou normu o nekalých podmínkách využívali prakticky jen obchodníci v rámci

Předlohu zákona, kterou některé řetězce podle očekávání kritizovaly, v závěrečném hlasování parlamentu kromě vládních poslanců nakonec podpořila i část opozice. Existující smlouvy s dodavateli budou muset obchodníci dát do souladu se schváleným zákonem nejpozději do konce února příštího roku.

Slovenští zemědělci a obchodníci dlouhodobě tvrdí, že řadu obchodních podmínek řetězců nedokážou ovlivnit. Podle dřívějších informací ministerstva zemědělství uplatňování nekalých praktik ze strany řetězců přispělo v letech 2008 až 2011 k poklesu zastoupení základních potravin vyrobených na Slovensku v domácí obchodní síti na 47 procent z předchozích 56 procent. Z letošního průzkumu agentury GfK pro Potravinářskou komoru Slovenska vyplynulo, že slovenští výrobci mají v obchodních řetězcích nejmenší zastoupení v segmentu konzervovaných potravin, cukrovinek a nealkoholických nápojů.


Zdroj: ČTK, 29. 10. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 15:19