Agris.cz - agrární portál

Sadaři: V Plzeňském kraji byla letos průměrná úroda jablek

27. 10. 2012 | ČTK

Jako průměrnou hodnotí sadaři v Plzeňském kraji letošní úrodu jablek. Ovlivnily ji zejména velké mrazy na jaře. Švestky na tom byly jako v jednom z mála regionů lépe. V západních Čechách nebyla úroda slavná, za čtyři roky byla jen jednou nadprůměrná, řekl dnes ČTK předseda Unie ovocnářů jižních a západních Čech Pavel Fríd.

Pěstitelské ceny klesly na úroveň 25 až 30 procent cen na pultech. Podle Frída se plochy sadů v celé Evropě snižují, výjimkou je Polsko, které českým sadařům nejvíce konkuruje cenou. Polští pěstitelé totiž podle něj neplatí sociální a zdravotní pojištění, mají minimálně daně a dostávají vyšší dotace na plochu i na vybavení. "Mohou si tak dovolit dodávat jablka za čtyři koruny za kilo," uvedl. Podle Frída ale nákupčí velkoodběratelů začínají s českými ovocnáři více jednat, protože vidí, že Češi preferují biojablka z farmářských obchodů.

"Prodáváme konzumní jablka od pěti do osmi korun, ale náklady jsou pět až šest korun na kilo," řekl Vladimír Mamica z firmy Agroova na Tachovsku, která je s téměř 100 hektary sadů největší v regionu. Podle něj jim letos polovina sklizně zamrzla. Lidé zatím podle pěstitelů do sadů nakupovat jablka příliš nejezdí, protože jich mají hodně na zahradách. Mamica ale očekává, že se počátkem prosince vrátí, protože jim neošetřená jablka nevydrží. Kvůli nedostatku brigádníků skončí Agroova s česáním až v polovině listopadu, což se jí nikdy nestalo.

"Na jaře jsme částečně zmrzli a v létě jsme chytili kroupy. Úroda je průměrná, loni jsme zmrzli kompletně," řekla ČTK vedoucí sadů Nebílovy u Plzně Jana Zikmundová. Podnik letos očekává sklizeň 145 tun, z čehož asi 60 tun jablek bude firma moštovat. Od roku 2009, kdy se výrobě moštů začala věnovat, posiluje. "Zbytek se snažíme prodat. Lidé ale letos hodně jablka mají. Pokud nepůjdou na odbyt, tak všechno zpracujeme. Sušíme a připravujeme se na pálení, takže se o produkci nebojíme," uvedla. Předloni se veškerá jablka prodala i zpracovala v sadu, nic nešlo přes velkosklady, a sady tak měly vyšší příjmy.

Konkurence v moštování je v regionu podle Zikmundové stále větší. Pasterovaný mošt z Nebílov v pětilitrových sáčcích s výčepním ventilem vydrží půl roku. Zájem o něj roste a jezdí pro něj lidé až z Prahy i Karlových Varů. Sady Nebílovy mají 18 hektarů jabloní a 15 hektarů švestek. "Švestky jsme letos začali sušit a příští rok je čeká zpracování na pálenku," uvedla. Do konce roku budou mít sady linku na pálení.


Zdroj: ČTK, 27. 10. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 13:43