Agris.cz - agrární portál

Úroda jablek láme rekordy, moštárny jedou naplno

29. 10. 2012 | Denik.cz

Takovou úrodu jablek nepamatují ani osmdesátiletí lidé. Každý strom, i ty rostoucí nadivoko u silnic, byl obalený jablky. Není proto divu, že sběrny, moštárny i pálenice jedou naplno.

„Moštujeme dvakrát v týdnu, ve středu a v sobotu. Za den zpracujeme dvě tuny jablek. O svátek svatého Václava jsme začali ráno v šest. Zastavili jsme se až večer v osm. Zpracovali jsme tři a půl tuny," hlásil Vlastimil Hubáček z moštárny a pěstitelské palírny ve Mšeci. Podle jeho odhadu je jablek zhruba o padesát procent víc než loni. Zájem určitě stoupl. A to nejen kvůli úrodě, ale i kvůli tomu, že se zrušily některé moštárny v okolí. Jezdí sem i lidé z Prahy nebo Kladna.

75 % jablečné šťávy

Do moštárny stačí jen jablka přivézt. Zákazník na moštování čeká. Tady se nakrouhají, nandají do plachetek a putují do lisu. Dál už teče jen čerstvá jablečná šťáva, do nádob, které si zákazník přiveze. Jablka mají zhruba výtěžnost sedmdesát pět procent. S tím lidé nepočítají, takže jim často dojdou dovezené nádoby. Moštovat se dají snad všechna jablka, jen nesmí být přezrálá.

„Přezrálá jablka zalepí plachty a nemají takovou výtěžnost," prozrazuje zkušenost Vlastimil Hubáček. S moštováním počítá zhruba do půli listopadu. Pokud bude zájem, budu moštovat," potvrdil.

Padesát kilo jablek jen tak na zkoušku přivezl Václav Svítek z Bdína. Letos je tu poprvé, ale moštuje každý rok. „Máme rekordní úrodu jablek. Jsou zdravá i hodně šťavnatá. Mošt je výborný. Protože ho najednou nevypijeme a do třech dnů by se zkazil, dáváme ho zamrazit v pet lahvích. Stačí ho pak jen nechat rozmrazit. Pokud se zavařuje, ztrácí hodnotu," vysvětloval Václav Svítek s tím, že určitě přijede víckrát.

Většinou padančata

Také výkupny jablek mají napilno. Vykoupily stovky tun jablek. Rekordní množství hlásí hlavně ve Středočeském kraji, jinde je to slabší. „Bereme všechno, jablka jsou většinou padaná. Dostanou se sem jak od zahrádkářů, tak i od silnic," informoval Darrin Stratton z výkupu z Milostína. On sám letos vykupuje poprvé, ale ti, kteří se výkupem zabývají několik let, takovou úrodu nepamatují.

Jablka ve velkých kontejnerech většinou putují do Polska, Rakouska, Německa. Menší část zůstává doma. Sběrny na Rakovnicku většinou s výkupem skončily. V Milostíně se vykupuje ještě zhruba do konce měsíce, každý den kromě pondělí.

Od moštárny k pálenici

Fronty pěstitelů se tvoří nejen před sběrnami a moštárnami, ale také před pěstitelskými pálenicemi. Kromě jablek se také urodily švestky, třešně i mirabelky.

„Zájem vzrostl i díky prohibici. Lidé chtějí mít jistotu, chtějí vědět, co pijí, proto si nechají pálit z vlastního ovoce. My nevyrábíme nic z lihu, pouze ovocný destilát, do kterého nic nepřidáváme. Vše proteče zaplombovaným lihoměrem," vysvětloval Vlastimil Hubáček z Pěstitelské pálenice ve Mšeci. I sem lidé nejvíce přivážejí jablka, ze kterých se tady připravuje kvas.

Kolik se z ovoce vypálí, záleží, jak se povede rok a jak je ovoce vyzrálé. Někdy se z deseti kilo jablek vypálí litr padesátiprocentní pálenky, jindy až z patnácti.

Mladé plůdky

Holomrazy a nedostatek srážek na jaře rekordní úrodě ovoce příliš nenahrávaly. Proč byly jabloně obsypané, vysvětlil Václav Vohralík, odborný instruktor Českého zahrádkářského svazu: „Rekordní úrodu zajistilo několik příznivých podmínek. Dva roky nebyla téměř žádná jablka, proto jsou jabloně odpočinuté. Pak nebyly holomrazy v době kvetení, ani ty, které by zničily mladé plůdky. Protože nebyla úroda v minulých letech, v půdě zbyly zásoby živin z minulých let. Pokud zahrádkáři hnojili pouze od oka, mohlo se stát, že přehnojili."

Jabloně dobře odkvetly. V našich podmínkách jen pak bylo v době odkvětu trochu chladněji pro odrůdy typu Golden. To jen podle Václava Vohralíka ukazuje, že tyto odrůdy nejsou u nás vhodné. Na plodech se objevila rzivost. Většinou u nás dozrají, ale málo kdy jsou bez rzivosti.

Další vadou byl u nás málo běžný obaleč slupkový, Trpí jím jen některé odrůdy. Škůdce na povrchu vytváří drobné cestičky. Další byl obaleč zimolezový.

Zahrádkáři dnes většinou pěstují jen nízké tvary, proto pokud se rýsuje rekordní úroda, měli by malé plůdky protrhat.

„Jablíčka by měla zůstat tak na dlaň od sebe. A neměla by být tři pohromadě. Jednotit je vhodné tak zhruba v půli června. Pak narostou opravdu nádherná jablka," uváděl Vohralík.


Zdroj: Denik.cz, 29. 10. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 06:02