Agris.cz - agrární portál

Pěstitelé ovoce z Plzeňska mají letos velké problémy s brigádníky

30. 10. 2012 | ČTK

Pěstitelé ovoce v Plzeňském kraji mají letos velké problémy se zajištěním brigádníků. Důvodem je nový předpis, který nařizuje zdravotní prohlídky každého česáče. Zatímco v minulých letech museli zájemce odmítat, letos je stěží shánějí a ani na cizince se nemohou spolehnout. ČTK to řekl Vladimír Mamica z firmy Agroova z Velkých Dvorců na Tachovsku, která je s téměř 100 hektary sadů největší v regionu. Kvůli nedostatku brigádníků skončí s česáním až v polovině listopadu, což se jí nikdy nestalo.

"Musí mít nově zdravotní prohlídku, za kterou musí zaplatit 150 až 450 korun. Lidé k nám na brigádu hodně dojíždějí, takže s prohlídkou a benzinem se jim to nevyplatí. Přitom nemocný člověk česat nepůjde," konstatoval. Sady se obrátily na firmu, která jim dodala Rumuny. Ti tam ale byli čtyři dny a pak zmizeli a nikdo neví kam, dodal Mamica.

Také podle předsedy Unie ovocnářů jižních a západních Čech Pavla Frída je shánění brigádníků problematické. Například na červencovou sklizeň třešní, která trvá zhruba deset dnů, potřebovaly velké sady v jižních Čechách 350 lidí. "První den jich přišlo z pracáku 700, druhý den jich tam bylo 300 a třetí pět," uvedl.

"Problémy s brigádníky jsou stále větší. Důchodci stárnou, mladší nechtějí dělat a síly z Východu jsou problematické," řekla vedoucí sadů Nebílovy u Plzně Jana Zikmundová. "Zdravotní prohlídky jsou zvěrstvo," řekl Petr Saro ze sadů Těnovice na Plzeňsku.

Sady Schwarz z Rokycanska letos naopak problémy nemají. Díky velké úrodě jablek zaměstnají 70 brigádníků na téměř tři měsíce, nejvíce za poslední léta. "Letos se hrnou," uvedl Richard Schwarz. Vysvětluje si to tím, že v oblasti není práce. "Řada lidí k nám chce i kvůli dobrému počasí, z 80 procent jde o čerstvé důchodce. Když přijde člověk z pracovního úřadu, z 90 procent je s ním problém," dodal. Pracovní úřad přitom požaduje, aby měl hned od prvního dne smlouvu, školení i pomůcky.

Podle Schwarze je pro brigádníky důležitá výše odměny, která se za pět let zdvojnásobila. "Jsou lidé, kteří mají 50 korun na hodinu, ale někteří i trojnásobek," dodal. Mzdu vyplácí jedou měsíčně, některým lidem ale i po týdnu. Dále je důležitý fakt, že jsou pracovníci na zdravém vzduchu, protáhnou tělo a dostanou deputát.

S hygieniky se sady dohodly, že požadovat po všech brigádnících zdravotní průkaz je nesmysl, protože jablka projdou dalšími stovkami rukou. Výklad předpisu je podle Schwarze na hraně. "Pokud by na průkazech trvali, řada lidí bude ležet na kanapi anebo budou pracovat načerno bez prohlídky," uvedl. Podobný příklad "házení klacků pod nohy podnikatelům" je podle něj nařízení, že 150 metrů od pracoviště musí být toaleta s tekoucí vodou, což v sadech nelze splnit. Všichni dlouhodobí zaměstnanci sadů prohlídky mají, dodal Schwarz.

Václav Prokš


Zdroj: ČTK, 30. 10. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 10:30