Agris.cz - agrární portál

Vláda vzala na vědomí informaci o transformaci Pozemkového fondu

31. 10. 2012 | ČTK

Vláda vzala na vědomí informaci o dosavadním průběhu transformace Pozemkového fondu ČR na Státní pozemkový úřad. Kabinet to dnes uvedl na svém webu. Podle ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) si změna, která má nastat k 1. lednu 2013, ještě letos vyžádá dodatečné výdaje 60 milionů korun. Transformace fondu má naopak v příštím roce ušetřit státu 15 milionů Kč a od roku 2014 každoročně zhruba 100 milionů.    

"Stát musí zeštšíhlovat a nemůže živit dále organizace či instituce, které postupně ztrácí svůj důvod existence," řekl dnes novinářům Bendl.    

Dodatečné peníze prý fond potřebuje na zvýšené provozní náklady, jako jsou tisk, archivace dokumentů nebo stěhování pracovišť. Další náklady si vyžádá audit, daňové poradenství či zálohování dat. Návrh nejprve projedná dozorčí rada fondu, následně chce předložit vládě žádost o zvýšení rozpočtu. MZe podle mluvčího Jana Žáčka pokryje své dodatečné letošní náklady, které dosáhnou 25 milionů korun, z vlastních rezerv.    

Pozemkový fond spravuje státní nemovitý a movitý majetek v zemědělství, prodává a pronajímá půdu, převádí majetek státu na obce. Vznikl k 1. lednu 1992. V současné podobě, kdy je právnickou osobou zapsanou v obchodním rejstříku, má fungovat do konce roku 2012. Od počátku příštího roku by se měl stát organizační složkou státu podřízenou ministerstvu zemědělství. Fond a pozemkové úřady mají dnes 1689 zaměstnanců, po transformaci se má jejich počet snížit na 1500.    

Senát však minulý týden vznik nového úřadu doporučil odložit o rok až na začátek roku 2014. Přes nesouhlas Bendla odklad v horní komoře prosadila ČSSD. Zákonem o vytvoření fondu se tak má znovu zabývat Sněmovna.    

Státní pozemkový úřad má podle původního návrhu od příštího roku nejen spravovat a prodávat státní zemědělský majetek, což nyní dělá fond, ale také vykonávat veřejnou správu v oblasti pozemkových úprav a restitucí. Tu dnes vykonává soustava pozemkových úřadů.    

Ministerstvo zemědělství na zasedání vlády loni před Vánocemi předložilo zprávu o transformaci fondu a pozemkových úřadů, v níž kritizovalo pomalé tempo přípravy fondu na přeměnu a plýtvání veřejnými prostředky. MZe se také nelíbilo, že fond vypisuje tendry na výrazně delší dobu, než zbývá do ukončení jeho transformace. Bendl proto sestavil šestičlenný tým, který dohlíží na transformaci a ukončení činnosti fondu.    

Média v nedávné minulosti upozornila na několik sporných rozhodnutí vedení fondu. Směnou lukrativních státních pozemků v lyžařském areálu Bedřichov v Jizerských horách za běžná pole na Liberecku se zabývala policie.


Zdroj: ČTK, 31. 10. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 02:00