Agris.cz - agrární portál

Ředitelem hřebčína v Kladrubech se stal Jiří Jehlička

1. 11. 2012 | ČTK

Novým ředitelem Národního hřebčína v Kladrubech se stal Jiří Jehlička. Dosud působil v genetické komisi hřebčína, nastoupí 15. listopadu. Své jmenování ČTK potvrdil. "Ve středu jsem dostal jmenovací dekret," řekl Jehlička.

Sedmapadesátiletý Jiří Jehlička vystudoval obor zootechnika na Vysoké škole zemědělské v Českých Budějovicích. Chovu koní, zvláště kladrubských, se věnuje od roku 1985, působil například na státním statku v Netvořicích. Od roku 2005 je společníkem firmy Kavalkáda, která v Krusičanech na Benešovsku provozuje jezdeckou stáj se zaměřením na základní výcvik jezdců v jízdárně i v terénu a nabízí ustájení koní.    

Předchozího ředitele hřebčína Jana Höcka odvolal ministr zemědělství Petr Bendl 27. června. K odvolání se rozhodl na základě výsledků nedávné kontroly ministerstva zemědělství v hřebčíně. Řízením hřebčína byla do výběru nového ředitele dočasně pověřena Simona Voňková, bývalá zástupkyně ředitele a ekonomická náměstkyně.    

Změny ve vedení hřebčína jsou v posledních letech časté. Höckův předchůdce Jaroslav Dražan byl odvolán v listopadu 2009 pro chyby ve vedení organizace, Lenku Gotthardovou odvolal v roce 2008 tehdejší ministr zemědělství Petr Gandalovič. Svůj krok odůvodnil chybami v účetnictví hřebčína.    

V Kladrubech se chovem koní zabývají přes 400 let. V roce 1579 císař Rudolf II. chovu udělil statut císařského dvorního hřebčína. Kladrubský hřebčín a kmenové stádo běloušů je od roku 2002 národní kulturní památkou. Česká republika také usiluje o to, aby byl zapsán na prestižní seznam UNESCO. Hřebčín v září zahájil rozsáhlou rekonstrukci za 300 milionů korun z evropských fondů.


Zdroj: ČTK, 1. 11. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 11:14