Agris.cz - agrární portál

Plochy se zeleninou za deset let klesly o 30 pct, vzrostl dovoz

1. 11. 2012 | ČT 24

Osevní plochy zeleniny v Česku klesly za posledních deset let takřka o 30 procent ze zhruba 12.700 hektarů v roce 2002 na letošních 9171 hektarů. Její dovoz naopak vzrostl o více než polovinu a ze zahraničí nyní pochází zhruba dvě třetiny v tuzemsku snědené zeleniny, vyplývá z údajů Zelinářské unie Čech a Moravy (ZUČM) pro ČTK. Nepříznivě podle zelinářů zapůsobilo především otevření trhu po vstupu do EU, protože některé unijní země obor podporují více než ČR.

Zatímco v roce 2001 se do České republiky dovezlo 308.000 tun zeleniny, loni to bylo již 475.000 tun. Nicméně růst dovozu se v posledních letech mírně zpomalil. Zelinářům nahrává fakt, že se část spotřebitelů začala více než dříve zajímat o původ zboží a preferuje domácí výpěstky před dováženými     Každý obyvatel České republiky v průměru ročně sní zhruba 80 kilogramů zeleniny, v roce 2011 představoval dovoz více než 64 procent její spotřeby.    

Tajemník ZUČM Radovan Tůma uvádí za příklad cibuli, kterou není problém v tuzemských podmínkách v dostatečném množství vypěstovat a jejíž průměrná spotřeba je asi 10,5 kilogramu na osobu. "Z tohoto množství je 6,5 kg cibule dovezené a pouze čtyři kilogramy z tuzemské produkce," podotkl Tůma. Z dovozu jsou podle něj také například dvě třetiny v Česku spotřebované mrkve, ještě výraznější je podíl dovozu u salátových okurek.    

"Problém vzniká tehdy, když některé země podporují své farmáře více, zejména národními dotačními podporami a daňovými úlevami," podotkl Tůma. Pokud farmář v takové zemi vypěstuje více zeleniny, než je schopen prodat na domácím trhu, snaží se vyvézt svou nadprodukci pod cenou do okolních zemí. Tuzemští pěstitelé takto nízkým cenám nejsou zpravidla schopni konkurovat.    

Pěstitelů zeleniny v Česku ubývá. Zatímco v roce 2002 jich v tuzemsku působilo 1200, v současnosti se pěstováním zeleniny zabývá již jen zhruba 470 zemědělců. S produkcí museli skončit především menší pěstitelé, v posledních letech se ale počet zelinářů stabilizoval.    

Více než 75 procent vypěstované zeleniny v Česku se prodává prostřednictvím supermarketů a hypermarketů. Obchodní řetězce jsou tvrdými vyjednavači, a když přijde řeč na cenu, tak jejich nákupčí často hrozí dovozem levnější zeleniny ze zahraničí, například Polska, uvádějí zelináři.     Drobní pěstitelé zeleniny se naopak většinou zaměřují na prodej ze dvora a na běžných a čím dál populárnějších farmářských tržištích. Stále více se jich také zapojuje do takzvaného bedýnkového prodeje zeleniny, kdy své čerstvé výpěstky dodávají přímo spotřebitelům.    

Nezanedbatelný je v Česku také podíl samozásobení domácností zeleninou, přestože s měnícím se životním stylem a celoroční nabídkou čerstvé zeleniny v obchodech klesá. Předloni tento podíl činil 13,5 procenta z celkové produkce zeleniny, o rok dříve to bylo 14,5 procenta.


Zdroj: ČT 24, 1. 11. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 09:56