Agris.cz - agrární portál

Farmářské trhy v Ústeckém kraji v listopadu končí

2. 11. 2012 | ČTK

Farmářské trhy v Ústeckém kraji závěrem měsíce skončí. Zájem zákazníků o místní potraviny přímo od výrobců podle pořadatelů neustále roste, to vede ke zvyšování počtu stánků a rozšiřování nabídky. Sdružení Český um se také rozhodlo protáhnout pravidelné trhy v krajském městě a sousedních Teplicích do prosince, kdy zeleninu, vejce či uzeniny doplní dekorativní a řemeslné výrobky. 

Farmářské trhy se za dva roky staly v regionu nejen místem, kde lze nakoupit regionální zboží, ale také oblíbenou společenskou událostí. "Podařilo se nám dosáhnout cíle, tedy spojit výrobce a zákazníky a pomoci obnovit společenské vazby. Pro některé je nákup událost jako bývala kdysi, s košíkem se vydají na trh nejen pro vajíčka, ale i na kus řeči se sousedem," řekl ČTK Adam Weber z pořádající agentury.    

Trhy pomáhají místním zemědělcům, řezníkům, pekařům s obytem. "Někteří mají i kamenné prodejny, ale na trhu často vydělají za kratší dobu více peněz," vysvětlil Weber. Prodejci zároveň oceňují, že na trzích funguje zpětná vazba. "Třeba zkusí svým stálým zákazníkům nabídnout novinku a hned zjistí, zda má šanci na úspěch," doplnil Weber.    

Na trzích lze nyní nakoupit brambory či jablka na uskladnění, úspěšně prodávají ovocnáři mošt. Stánky obsazují také prodejci ovoce, zeleniny, mléka, medu či hub. Nabídka se rozšiřuje i o potraviny potřebné pro vánoční pečení, jako jsou celé i vyloupané ořechy, sušené plody, koření a víno na "svařák". "Koupit lze třeba i pravé holandské kakao prodávané nefalšovaným Holanďanem," podotkl Weber.

Termíny konání trhů v severočeských městech uvádějí pořadatelé na svých webových stránkách www.severoceskefarmarsketrhy.cz. Nová sezona začne podle Webera opět v polovině března. "Velikonoce budou v roce 2013 začátkem dubna, proto chceme v předstihu zásobit zákazníky čerstvou zeleninou i domácími vejci," doplnil Weber.    

Farmářské trhy se v regionu konají pod záštitou Ústeckého kraje. Weber věří, že propagovat místní potraviny bude chtít i nová samospráva.


Zdroj: ČTK, 2. 11. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 23:40