Agris.cz - agrární portál

Exšéf LČR: Problémové zakázky IT jsem nevedl, řídil je Sýkora

1. 11. 2012 | ČTK

Bývalý generální ředitel státního podniku Lesy České republiky (LČR) Jiří Novák odmítl, že by měl odpovědnost za policií prošetřovanou stomilionovou zakázku na informační technologie. Novák to dnes uvedl v prohlášení pro ČTK. Lesy ČR minulý týden uvedly, že zakázky vznikly za Nováka. Podle Nováka kontroverzní IT zakázky prý řídil současný generální ředitel podniku Svatopluk Sýkora. Nynější vedení LČR pochybení v zakázkách odmítlo.

Sýkora řízení Lesů ČR, kterým patří polovina lesů v zemi, převzal po Novákovi v lednu 2009, předtím byl od roku 2007 správním ředitelem podniku. Podle Nováka oblast IT patřila právě pod správního ředitele. "Po mém jmenování do funkce generálního ředitele jsem musel rušit zakázky kolem IT, které vyhlásil a spravoval jím (Sýkorou) řízený úsek, tudíž jsem dával do pořádku agendu správního ředitele," uvedl Novák.

Novák chtěl podle svých slov zastaralý informační systém modernizovat a vypsal formou otevřené soutěže o návrh tendr na poskytovatele služeb informačního systému v předpokládané hodnotě 440 milionů korun na dva roky. "Tato zakázka byla novým generálním ředitelem zrušena," uvedl Novák.

Sýkora pak podle něj vypsal dvě zakázky, a to na systémového integrátora v předpokládané hodnotě 210 milionů Kč a na poskytovatele služeb v hodnotě 440 milionů Kč. "Obě dvě zakázky nebyly zveřejněny ve standardním režimu, tak jako mnou vypsané výběrové řízení, ale byly v režimu oslovení jednoho dodavatele a v druhu řízení Jednací řízení bez uveřejnění," uvedl Novák.

Lesy ČR minulý týden uvedly, že v říjnu 2008 Novák údajně vypsal dvě zakázky, a to na poskytovatele služeb a systémového integrátora. Každé z nich se zúčastnili tři uchazeči. V prosinci 2008 podnik rozhodl, že nejvhodnější nabídky daly firmy Dynn a Time Import. Sýkora si po nástupu do funkce nechal experty z Deloitte Advisory posoudit stav IT v podniku. Experti uvedli, že v soutěžích o návrh bylo postupováno v souladu se zákonem. Následně 30. června 2009 podnik s firmami Dynn a Time Import uzavřel smlouvy, uvedl podnik. Při rozšiřování systémů již Lesy ČR zakázky kvůli autorským právům opět svěřily firmám Dynn a Time Import. S autory programů pak LČR letos uzavřely čtyřleté servisní smlouvy. LČR tvrdí, že zakázky byly řádně zadány a soutěženy v souladu se zákonem o veřejných zakázkách.

Policie podle deníku E15 v IT zakázkách LČR vyšetřuje, jakým způsobem skončilo zhruba 340 milionů korun z plateb za zakázky u neprůhledných zahraničních firem, jež mají konta ve Švýcarsku. Lesy ČR spojitost s pozdějšími převody peněz ze zakázek odmítly. Podle E15 údajně existuje podezření, že IT zakázky za 1,136 miliardy korun zadané LČR byly úmyslně nadhodnoceny a mohly se jimi vyvádět peníze z podniku.

Vyjádření LČR k nepravdivému prohlášení Ing. Jiřího Nováka o tom, že odpovědnost za IT zakázky měl Ing. Svatopluk Sýkora, protože byl odbor IT  začleněn ve správním úseku, který řídil Ing. Svatopluk Sýkora:

■ Dle archivovaných dokumentů  nebyl Odbor IT ani v roce 2007 ani v roce 2008 začleněn ve správním úseku, který řídil Svatopluk Sýkora – jako správní ředitel nikdy Svatopluk Sýkora neřídil odbor IT.

■ Odbor  IT byl začleněn v roce 2007 v úseku generálního ředitele a od 1.1.2008 do 31.3.2009 v úseku ekonomickém, který řídil Ing. Zdeněk Sýkora (nástup Ing. Nováka do funkce GŘ LČR byl v prosinci 2007, ukončení v prosinci 2008).

■ V roce 2008 nebyly dle archivovaných dokumentů  žádné IT zakázky Ing. Novákem rušeny.

■ GŘ má odpovědnost za celý podnik  a nemůže se jí zříci tím, že byla některá činnost v nějakém úseku jím řízeného podniku.

■ Důvod prohlášení Jiřího Nováka je nepochopitelný, protože  LČR nerozporují oprávněnost zakázek - Svatopluk Sýkora, po nástupu do funkce GŘ,  pouze nechal postup a účelnost původních zakázek na jaře 2009 posoudit a po jejich posouzení administrace těchto zakázek pokračovala původně nastaveným postupem.

■ Tvrzení nepravdivých informací je zarážející, protože je snadno doložitelná archivovanými dokumenty.

■ Jiří Novák by si měl před veřejným prohlašováním informací ověřit jejich pravdivost, pokud si již informace správně nepamatuje – jinak budí obsah jeho prohlášení dojem záměrného a účelového zkreslování skutečností.   


Zdroj: ČTK, 1. 11. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 12:24