Agris.cz - agrární portál

O housata byl na jaře velký zájem, husy na Martina jsou vyprodané

5. 11. 2012 | ČTK

Vykrmené husy z jediného šlechtitelského chovu v Česku v Byňově na Českobudějovicku míří v těchto dnech k zákazníkům. Na svatého Martina, který připadá na neděli, nesmí chybět na svátečním stole. Kdo by chtěl ale českou husu koupit na poslední chvíli, má smůlu. Na jaře byl enormní zájem o jednodenní byňovská housata nejen z Česka, ale také z husí velmoci - Maďarska, Polska, Rakouska i Německa. Rybářství Nové Hrady, jež chov vlastní, tak podle ředitele Lubomíra Zvonaře muselo zvětšit chovné hejno, aby na jaře bylo housat více.    

"Husy se letos obzvláště povedly, bylo mi líto je nechat zabít, všechno bych dal do chovu," říká s mírnou nadsázkou největší znalec tamního chovu Miloš Roule. Byňovské husy by se podle něj daly expedovat pod značkou bio, krmené jsou u rybníků s čistou vodou pšenicí a trávou. Po letech úpadku tak chovatelé zvyšují chovné hejno na 5000 kusů, na jaře by se mohlo vylíhnout až 65.000 housat, o zhruba 15.000 více než letos.    

Housata, která se nehodí do rozmnožovacích chovů a nepodaří se prodat, vykrmí rybáři u pěti novohradských rybníků. Expedují se na svatého Martina a vánoční svátky. Šest desítek z 1500 vykrmených hus z Byňova teď míří třeba do vyhlášené českobudějovické restaurace Masné krámy. Gurmáni si tam od čtvrtka do neděle mohou dát husí játra i pečenou čtvrtku husy na jabkách s bramborovými a houskovými knedlíky a červeným zelím, řekl ČTK provozní František Sýkora.    

Dvacet z byňovských hus skončí na pekáči v rodinném penzionu Baronův Most u Pohoří na Šumavě. Husí hody tam budou o víkendu. Pro labužníky tam připraví lahůdky ze sto kilogramů masa. "Kromě tradiční pečené husy se bude připravovat drůbková polévka s domácími nudlemi, husa v šouletu a také husí játra s lanýži či husí aspik a husí krev na cibulce. K husím hodům bude vyhrávat i kapela," řekl ČTK spolumajitel Jan Románek.    

Chovné hejno jediného šlechtitelského chovu hus s více než třicetiletou tradicí čítá 4000 hus a 1000 houserů. Ještě před nedávnem líhli v Byňově na 120.000 housat. Trh v Evropě i v Česku ale zaplavily levné husy z Polska a Maďarska. Teď to podle Zvonaře vypadá, že se z Čechů zase pomalu stávají patrioti, kteří dávají přednost tuzemské kvalitě.    

Svatomartinské posvícení bylo od 15. století součástí hospodářského roku. Hospodáři dávali čeledi výslužku, uzavírali s ní nové smlouvy, chasa měla volno a slavilo se posvícení. Pekly se martinské husy, podkovy a buchty s mákem. Svatý Martin se podle církevní legendy narodil roku 316 v Sabrii, dnešním Maďarsku. Když byl pronásledován, schoval se podle pověsti v chlívku, husy ho ale prozradily svým kejháním. Proto se na jeho svátek pečou martinské husy.


Zdroj: ČTK, 5. 11. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 23:35