Agris.cz - agrární portál

Spojené státy americké jsou na vrcholu seznamu zemí s bezpečnými potravinami

6. 11. 2012 | APIC-AK

Společnost „Economist Intelligence Unit“ se zabývala bezpečností a dostupností potravin a skladbou stravy jednotlivých národů.

USA, Dánsko, Norsko, Francie a Nizozemí je pětice zemí s nejbezpečnějšími potravinami na světě, jak udává Global Food Security Index. Tento index byl vyvinut v rámci projektu společnosti Economist Intelligence Unit (E.I.U.), která zkoumala základní otázky spojené s potravinářskou cenovou dostupností, dostupností na skladě a kvalitou ve 105 vyspělých i rozvojových zemích. Tyto kategorie byly dále rozděleny dle řady ukazatelů ovlivňujících bezpečnost potravin, jako např. výrobní praxe nebo politika.

Prvních pět zemí dosáhlo svého pořadí díky kombinaci dostatečných dodávek potravin, vysokých příjmů, nízkých výdajů na bezpečnost potravin v poměru k ostatním výdajům a významných investic do zemědělského výzkumu. Rychlý vzestup vznikajícího trhu zvýšil poptávku po potravinách všeho druhu, ale investice a produktivita nových dodávek se ne vždy udržely, jak praví ředitel pro globální prognózy E.I.U. Spojené státy americké byly nejlépe ohodnocenou zemí se skóre 89,5 z možných 100, pak následovalo Dánsko, které mělo skóre 88,1 a Norsko 88. Nejnižší bodové hodnocení 18,4 získala Demokratická republika Kongo.

V rámci výzkumu se zjistilo, že téměř všechny země s vysokými příjmy mají dostatek vitaminu A ve své stravě, ale výrazně jim chybí železo z rostlinných produktů. V rozvojových zemích však mají k dispozici více železa z rostlinných zdrojů. Proteinová kvalita také dobře koreluje s celkovou bezpečností potravin. Její ukazatel byl vypočítán na základě posouzení přítomnosti devíti esenciálních aminokyselin ve stravě, jež je běžná pro jednotlivé národy. Podle E.I.U. si nejlépe vedly na ukazateli kvality bílkovin tři středomořské země – Izrael, Řecko a Prortugalsko.

Dále studie poukazuje na to, že špatná rozmanitost stravy vede k nedostatku některých živin. Tento problém je nejakutnější v jižní Asii, např. v Bangladéši tvoří rýže 60 % potravy a téměř 50 % dětí tam trpí podvýživou. Rozmanitost stravy představuje různorodou sadu otázek v ekonomice vyspělých a rozvojových zemí. Obyvatelé bohatých států a těch, co se stále více rozvíjejí, spotřebují velké množství zpracovaných potravin, které nepokryjí většinu nutriční potřeby. Již nějakou dobu je známo, že hospodářský rozvoj způsobuje „nutriční přechod“ – posun ve struktuře spotřeby, práce a volného času, což často vede k vysokému obsahu tuků a cukrů ve stravě a zároveň k nedostatku pohybu.

United States tops list of food secure countries

Food Business News, 2012, 8, č. 9, s. 22

zdroj:ÚZEI, Agronavigator.cz »


Zdroj: APIC-AK, 6. 11. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 21:39