Agris.cz - agrární portál

Ministerstvo zemědělství chce, aby některé povinnosti hygieniků přešly na veterináře

7. 11. 2012 | Mediafax

Hygienici by nemuseli kontrolovat zvěřinu v otevřených stravovacích zařízeních, tedy například v restauracích, povinnosti by místo nich převzali veterináři. Navrhuje to ministerstvo zemědělství v novele zákona o potravinách, řekl v úterý první náměstek ministra Vilém Žák.

Předloha nyní míří do vnějšího připomínkového řízení. "Ještě neumíme říct, jestli nám Poslanecká sněmovna tuto kompetenci dá," poznamenal ministr zemědělství Petr Bendl (ODS), podle kterého by se hygienici dále starali pouze o kontroly zvěřiny v uzavřených zařízeních, jako jsou například školní jídelny, závodní jídelny, nemocnice nebo lázeňská zařízení.

Počet veterinářů by se podle ministerstva nemusel navyšovat. "Za zemědělství říkám, že kontroly pokryjeme stávajícím personálem bez jediného člověka navíc," sdělil novinářům Žák. Míč je podle jeho vyjádření na straně ministerstva zdravotnictví, zda bude chtít snížit počet hygieniků.

"Troufnu si říct, alespoň podle zkušeností - je značný rozdíl mezi tím, kolik zvěřiny sníme a kolik zvěřiny zkontroluje státní veterinární správa," domnívá se ministr. Je přesvědčený, že na stoly se dostává zvěřina od pytláků. Vzhledem k tomu, že není systém kontroly veterinářů propojený s hygienou, přichází tak stát i o peníze na daních.

Ministerstvo plánuje slučovat i další dozorové organizace, například Státní rostlinolékařská správa by se měla dostat pod Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Česká plemenářská inspekce by přešla pod státní veterinární správu.

Ministerstvo se snaží ušetřit například i transformací pozemkového fondu a soustavy pozemkových úřadů pod Státní pozemkový úřad, mezi lety 2010 a 2016 by se vlivem slučování mohlo ušetřit skoro 16 miliard korun.

Jan Drahorád


Zdroj: Mediafax, 7. 11. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 01:40