Bio ve Francii na cestě k soběstačnosti
8. 11. 2012 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Ekologické zemědělství ve Francii získalo v poslední době značně na významu, takže zdejší poptávka může být stále lépe pokrývána domácími bioprodukty. To vyplývá z nejnovější pololetní zprávy sdružení l’Agence bio.
Podle této zprávy se od ledna do června 2012 na ekologickou produkci přeorientovalo celkem 880 výrobců a 306 obchodníků.
Na základě prvních odhadů by do konce roku mohly plochy pro produkci potravin s osvědčením AB (agriculture biologique) ve srovnání s rokem 2011 vzrůst téměř o 25 %. Pěstitelské plochy bioobilovin zemědělci v roce 2012 oproti předchozímu roku rozšířili o 30 %. U ovoce činil nárůst ve srovnatelném období 18 % a u révy vinné dokonce 38 %. Kromě toho vzrostlo množství biomléka o 39 % a umožnilo tak Francii soběstačnost.
Ředitelku sdružení l’Agence bio Elisabeth Mercier nové údaje potěšily. Poukázala na to, že dovoz biopotravin z evropských nebo třetích zemí by se na konci roku 2012 mohl pohybovat pod hranicí 30 %; v roce 2009 činil tento podíl ještě 38 %. Podle l’Agence bio by podobně jako u mléčných výrobků brzy mohla být francouzská bioprodukce vína, skotu, ovcí, drůbeže a vajec natolik vysoká, aby pokryla domácí poptávku. Oproti tomu na samozásobení obilovinami a olejninami bude nutné ještě nějakou dobu čekat. Produkty jako káva, čaj nebo exotické plody, které nemohou být ve Francii pěstovány, tvoří podle l’Agence bio v současné době polovinu dovozu. (AgE)
Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 8. 11. 2012
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 00:59