Agris.cz - agrární portál

Zelináři: Za vysokým podílem dovozu jsou i chybějící zpracovatelé

8. 11. 2012 | ČTK

Podíl dovážené zeleniny je vysoký a nedaří se ho snižovat i kvůli nedostatečným kapacitám zpracovatelů. ČTK to na dnešní prezentaci Mrazírny Vestec v Hodkovicích u Prahy řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman. Podíl zahraniční produkce na tuzemském trhu se dlouhodobě drží na 60 procentech.

Situace se podle Zemana zhoršila po vstupu do EU, kdy se do Česka začala ve velkém vozit zelenina nejen z Polska, ale i ze západní Evropy, a po nástupu obchodních řetězců. "Naši pěstitelé nebyli schopni konkurovat cenám, takže plochy snížili. Velice těžko se to vrací zpátky, protože garance odběru, že by prodali, co vypěstují, není. Smluvně se zelenina pěstuje pouze pro zpracovatele a těch také ubylo," podotkl Zeman.    

Poukázal například na zánik mrazíren v Mochově. "To jsou obrovské kapacity, které zmizely z republiky, a tím pádem zmizely i pěstitelské plochy," uvedl. Kromě mochovských mrazíren postupně zanikaly i provozy v Litoměřicích, Kunovicích nebo Olomouci. Jedním z mála podniků, které v současnosti po celý rok zpracovávají českou zeleninu, jsou Mrazírny Vestec při společnosti Agro Jesenice. "Máme technologickou linku na mrazení, v současné době zpracováváme špenát. Abych pravdu řekl, pereme se s tím, není to žádný výnosný džob. Konkurence je dosti velká a dostat se do řetězců není jednoduché," zhodnotil situaci ředitel Agro Jesenice Josef Kubiš.

Závod podle něj zpracovává zeleninu a v menší míře i ovoce převážně od českých pěstitelů, podíl dovážených surovin nepřesahuje pět procent. Ročně vyrobí 11.000 tun mražené zeleniny a v současnosti rozšiřuje kapacitu na 15.000 tun. Jedním z hlavních výrobních programů je zpracování špenátu, kterého vyrábí 4000 až 5000 tun v jarní a podzimní kampani. Kromě toho zpracovává mrkev, celer, petržel, pastiňák, hrášek, zelí, kapustu, květák, brokolici, fazolky, kedlubny, rajčata, papriku, kukuřici, česnek a nově i chřest. Z ovoce jsou to hlavně borůvky a rybíz. Podnik s roční produkcí 250 milionů korun zaměstnává 45 lidí.

Tuzemská produkce zeleniny letos může podle Zemana meziročně klesnout až o pětinu na celkový objem kolem 280.000 tun. Podepsalo se na tom sucho, které postihlo zejména jižní Moravu. "Odnesly to takzvané plodové zeleniny - rajčata, papriky, ale i košťálová zelenina. Závlahy to bohužel nestačily eliminovat, protože byl suchý vzduch," dodal šéf unie.


Zdroj: ČTK, 8. 11. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 11:39