Agris.cz - agrární portál

Vánoční cukroví letos podraží v obchodech, ale i doma

8. 11. 2012 | Denik.cz

Milovníci vánočního cukroví si letos budou muset připlatit, a to jak za cukroví v obchodech, tak i při pečení doma. Náklady totiž výrazně vzrostly.

„Letos budeme vánoční cukroví prodávat dražší zhruba o 10 procent. Na trhu je veliká konkurence, lidé kupují méně a nám rostou režijní náklady. V letošním roce nám například vzrostly ceny mouky o 30 procent, drahé jsou i pohonné hmoty  a to všechno se musí na cenách výrobků  odrazit," říká majitel pekařství v Klatovech Lubech Petr Fiala.

V pekařství Petra Fialy letos napečou 11 druhů vánočního cukroví, to na zákazníky bude čekat v různých baleních od 200 g do jednoho kilogramu. „Pečeme podle rodinných a starých receptur. Cukroví děláme částečně ručně a částečně strojově," pokračuje Fiala.

„Vysoké provozní náklady a DPH způsobují růsty cen výrobků. Nemůžeme přece vyrábět a prodávat pod cenou. Všechno se musí spočítat," pokračuje sušický pekař Karel Rendl. Tam už s výrobou vánočního cukroví začnou v sobotu 17. listopadu. Každoročně tam napečou kolem tuny  cukroví.

V pekařství Karla Rendla v Sušici jste v loňském roce mohli kilové balení směsi vánočního cukroví pořídit za 229 korun, letos  tam za 900 g dáte 220 korun, v pekařství Fiala v Klatovech-Lubech pořídíte kilogramovou směs cukroví obsahující 11 druhů za 170 korun, loni to bylo 153 korun.

Dražší bude i pečení doma

Letos se ale prodraží i vánoční pečení doma. Třené pečivo, sněhové pečivo, linecké pečivo slepované marmeládou a zdobené čokoládou, vanilkové rohlíčky, pracny,  kokosky a nebo sněhové pečivo. Tyto výrobky i doma pořídíte dráž než loni. Zvýšily se ceny mouky, cukru, kakaa, tuků, másla, vajec, ale i marmelád a čokolády.  Mnozí senioři se však začali na Vánoce připravovat s předstihem.

„Nakupuji už od září, využívám různých slev. Takže jsem jednou nakoupila čokoládu na vaření, jinde měli Heru a máslo, minulý týden se mi podařilo pořídit levnější mouku," informovala klatovská seniorka Marie Havránková.

Ceny potřeb k domácímu pečení se však obchod od obchodu liší. „Někde pořídíte mouku za 14 korun, někde dáte za máslo 21 korun, ale i 30 korun, Hera stojí 16, ale i 20 korun, cukr moučkový stojí i 30 korun, za cukr krystal dáte třeba 16,90 a mléko stojí 9,50 ale i 25 korun," pokračuje Havránková.

Vlašských ořechů je nedostatek

Letos je například velký nedostatek vlašských ořechů, které se prodávají například 1 kg za 100 korun. I ty potřebujete do výroby mnohých druhů cukroví.

„U nás se to s pečením vždycky přehánělo. Babičky se předháněly, která napeče více druhů a pak se to vyhodilo, nikdo to nejedl. Dnes koupíme kilovku směsi cukroví, aby na talíři bylo něco pro návštěvu a víc to neřešíme. Babičky už taky neblázní jako dřív. Lidé si uvědomují, že cukroví je něco, co mohou omezit a tím ušetřit podstatnou část peněz," myslí si  Hana Šípová z Klatov.

Autor: Ludvík Pouza


Zdroj: Denik.cz, 8. 11. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 14:12