Agris.cz - agrární portál

ZS: Farmáři by měli víc spolupracovat, aby udrželi produkci mléka

8. 11. 2012 | ČTK

Čeští chovatelé dojnic by se měli víc sdružovat a měli by zlepšit spolupráci s domácími zpracovateli, aby udrželi svou produkci mléka po zrušení mléčných kvót v unii. Kvóty omezující mléčnou výrobu padnou v roce 2015 a panují obavy, že to povede k přetlaku mléka na evropském trhu. Na dnešním zasedání Zemědělského svazu ČR ve Žďáru nad Sázavou to řekl jeho předseda Martin Pýcha.

Zemědělský svaz je proti zrušení kvót. "Nicméně jsme realisté a nemá smysl si slibovat něco, co se s největší pravděpodobností nestane," konstatoval Pýcha. Doplnil, že začal o spolupráci jednat s Potravinářskou komorou. Uzavírání dlouhodobých oboustranně akceptovatelných smluv by podle něj mohlo prospět farmářům i mlékárnám. Chovatelům také doporučil posilování odbytových organizací.

Českým zemědělcům přináší mléko nejvyšší tržby ze všech živočišných komodit. To samé ale kvůli letošnímu poklesu cen nyní neplatí o zisku. Zemědělci teď za litr mléka dostávají jen něco přes sedm korun a spíš prodělávají. "Pálí nás nízké ceny i rušení kvót," řekl ČTK Luděk Radil ze Zemědělského družstva Vysočina ze Zbýšova. Podnik chová 230 dojnic.

Proti rušení kvót je i Potravinářská komora, protože by pokles výroby mléka poškodil tuzemské zpracovatele. Na dnešním zasedání svazu to řekl ředitel komory Tomáš Kreutzer. Podle něj by měl pomoci stát další propagací českých výrobků i podporou exportu.

Čeští producenti mléka už dostali možnost vytvářet větší odbytové organizace. Umožňuje to vládní nařízení z letošního září. Namísto dosavadních 15 procent budou moci s mlékárnami vyjednávat až o třetině národní produkce. Nový předpis, který vychází z takzvaného mléčného balíčku EU, má posílit vyjednávací pozici zemědělců. Podle Pýchy tento balíček otevírá i další možnosti, o kterých je potřeba jednat.

Produkce mléka je v EU nyní regulována kvótami. Česko má národní kvótu na roční výrobu mléka přes 2,8 miliardy litrů. Mléko zůstává jedním z mála živočišných produktů, ve kterých je Česko ještě soběstačné. Do Česka se hodně mléčných výrobků dováží, ale české mléko zase proudí do mlékáren za hranicemi. Nevýhodou českých zemědělců je podle Pýchy i to, že jim na rozdíl od farmářů ve starších unijních zemích nepatří žádné mlékárny. Jinde zemědělci drží i 60 procent těchto zpracovatelských kapacit.


Zdroj: ČTK, 8. 11. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 00:58