Agris.cz - agrární portál

Pivovary vaří Svatomartinská piva, inspirovali je vinaři

9. 11. 2012 | Denik.cz

Svatomartinské tradice začaly po vzoru vinařů marketingově využívat také tuzemské pivovary. Hned několik jich letos u příležitosti nadcházejícího svátku svatého Martina připravilo várku speciálního piva. Poptávka po pivních speciálech v tuzemsku roste. Už nejsou jen doménou malých pivovarů, ale při různých příležitostech je vaří také stále více velkých pivovarů.

„Po dvou krizových letech 2009 a 2010, kdy dohromady přišly o 14,5 procenta prodejů, hledají pivovary bez rozdílu velikosti jakoukoliv možnost na trhu," zdůvodňuje zrychlené tempo inovací v pivovarnictví v posledních dvou letech výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Kromě v Česku stále oblíbenějších mixů piva a limonád, takzvaných radlerů či plnění piva do PET láhví se velké pivovary snaží při různých příležitostech uvádět na trh různé pivní speciality. Inspirací pro velké firmy jsou stále populárnější minipivovary.

Pivo, jak chutnalo pivo o několik století dříve

Například sládci jihlavského pivovaru vyrobili sváteční várku svrchně kvašeného třináctistupňového piva s přídavkem pšeničného sladu. Od pátku až do vyprodání jej bude čepovat na tisíc hospod v Čechách a na Moravě. „Lidé se mě často ptali, jak chutnalo pivo o několik století dříve. Tak jsme se s kolegy rozhodli takové pivo uvařit. Výsledkem je Alt Bier v podobě, v jaké se u nás na Vysočině v 16. století prokazatelně vařil pro měšťany a na export," uvedl sládek jihlavského pivovaru patřícího do skupiny Pivovary Lobkowicz Jaromír Kalina.

Svatomartinský porter

Ve vyškovském pivovaru připravili k Svatomartinským hodům specialitu, kterou společně uvařil místní sládek se svým slovenským kolegou. Svatomartinský porter je tmavé silné pivo. Má vysoký podíl karamelového a bavorského sladu a je jemně chmelené žateckým chmelem. „Pamětníci mohou zavzpomínat, jak toto pivo chutnalo kdysi a mladší si připomenou chuť piva svých otců," řekl vedoucí obchodu vyškovského pivovaru Roman Holoubek.

Alternativa ke svatomartinské huse

Třináctistupňové speciální pivo z pivovaru ve Velkém Březně poteče od 11. listopadu z píp zhruba 700 restaurací. Vrchní sládek pivovaru Petr Hauskrecht po loňském úspěchu spolu se svými kolegy letos uvařil celkem 445 hektolitrů svátečního moku. Podle severočeského pivovaru patřícího do skupiny Heineken Svatomartinské pivo už druhým rokem představuje alternativu pro ty, kteří dají ke svatomartinské huse přednost pěnivému moku před vínem, s nímž byl svátek svatého Martina v Česku až dosud spojován.

Ani minipivovary nezůstaly pozadu

Širokou škálu pivních speciálů dlouhodobě nabízejí zejména minipivovary, vzhledem k menší velikosti várek mohou více experimentovat než velcí výrobci. Speciální Svatomartinské pivo nabídne o nadcházejícím víkendu například Zámecký pivovar a hostinec U Paní Magdaleny ve Všeradicích na Berounsku. Milovníci zlatavého moku se mohou těšit na speciální polotmavou šestnáctku sytě jantarové barvy, plnější sladové chuti s příjemně chmelovou hořkostí.

Již od roku 2005 nabízejí první mladá vína pod značkou „Svatomartinské" tuzemští vinaři. Produkce Svatomartinského vína se rok od roku zvyšuje a letos poprvé překročí hranici dvou milionů lahví. Odhady Vinařského fondu mluví až o 2,2 milionu lahví. Loni jich na trhu bylo 1,98 milionu.

Historie

Svatomartinské posvícení bylo od 15. století součástí hospodářského roku. Hospodáři dávali čeledi výslužku, uzavírali s ní nové smlouvy, chasa měla volno a slavilo se posvícení. Pekly se martinské husy, podkovy a buchty s mákem. Svatý Martin se podle církevní legendy narodil roku 316 v Sabrii, dnešním Maďarsku. Když byl pronásledován, schoval se podle pověsti v chlívku, husy ho ale prozradily svým kejháním. Proto se na jeho svátek pečou martinské husy.

Autor: ČTK


Zdroj: Denik.cz, 9. 11. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 21:29