Agris.cz - agrární portál

Výzkum nových možností využití lnu v Kanadě

13. 11. 2012 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Kanadští výzkumníci v současnosti hledají nový vysoce hodnotná využití pro kanadský len - a to nejen pokud jde o olej a vlákno, ale také o pazdeří.

    Kanadským producentům lnu byl uštědřen devastující úder, když inspektoři Evropské unie objevili, že geny z AC Triffid, nelicencované geneticky modifikované odrůdy lnu, kontaminovaly významný podíl produkce státu. Produkce lnu v Kanadě se ještě nevzpamatovala z tohoto úderu a nezískala zpět svou reputaci.

     Problém s AC Triffid stál Kanadu její pozici jako vynikajícího světového producenta a dodavatele lněného semene. Farmáři v Rusku, Ukrajině a Kazachstánu vstoupili na trh a zvýšili pěstební plochy lnu, aby vyrovnali tento globální deficit. Protože tyto země mají nižší náklady na produkci a jsou mnohem blíže ke koncovému uživateli, bude kanadský průmysl  postaven před obtížný úkol znovu získat ztracený trh Evropské unie.

     Producenty povzbuzuje práce výzkumníků, kteří spěchají s vyvíjením nových využití s přidanou hodnotou pro kanadský len. Většina kanadských kultur lnu je pěstována pro svůj obsah oleje, ale mnoho nového výzkumu se zaměřuje na inovativní způsoby, jak využívat jeho vlákna a pazdeří. Například Jeremy Lang ze společnosti Open Mind Developments (OMD), vyvinul způsob, jak využít lněná vlákna a pazdeří, aby vytvořil ekologicky příznivé bioplasty. První produkt společnosti který se dostal na trh, je PELA, tvrdý ochranný plastový   kryt pro mobil Apple iPhone 4S. Společnost OMD prodává svůj kryt za 34,95 dolarů na svých webových stránkách (pelacase.com) a ten je také dostupný v Saskatchewan v obchodech SasktelCorporate.

     Bioplast je typicky křehký a vypadá jako konvenční plast. Ideou Langa je zkombinovat přirozeně pevné lněné vlákno a pazdeří s bioplastem, aby vytvořil odolnější, ekologicky příznivější produkty. Tyto produkty mají jedinečný vzhled a vůbec nepřipomínají běžné plasty. Výroba plastů z obnovitelných zdrojů jako například lněné vlákno a pazdeří nabízí mnoho potenciálních výhod. Konvenční plast je vyráběn z neobnovitelných fosilních paliv a obsahuje velké molekuly, které se v prostředí přirozeně nerozkládají. Na druhé straně bioplasty jsou vyrobeny z každoročně obnovitelných zdrojů z nepotravinářských rostlin a mohou být vyráběny tak, aby byly biologicky rozložitelné a kompostovatelné.

     Lněná vlákna jsou dlouho využívána k výrobě  vysoce kvalitního papíru. Manager pro nákup slámy pro společnost SWM Canada říká, že jeho společnost nakupuje každým rokem 90 000 tun lněné slámy od producentů ze států Manitoba, Saskatchewan a Severní Dakota. Ale tato společnost pilně vyvíjí nové produkty z lněné slámy rovněž pro taková využití, jako například komponenty do vláknitých desek, výplně pro plasty, prvotřídní podestýlka pro koně a biopaliva. Je také používána v projektu kontroly eroze v oblasti Panamský kanál. Další využití zahrnují posilování výztužných komponent automobilů.

     Jsou rovněž zkoumána nová vysoce hodnotná využití pro lněný olej. Podle zástupce  společnosti Chair of Lipid Quality and Utilization z university v Saskatchewan v Saskatoon mají velký potenciál peptidy, chemicky stabilní kulovité molekuly produkované jako vedlejší produkt výroby lněného oleje.

     Peptidy jsou používány jako katalyzátory ve výrobě drog a léčiv, světlo emitujících barviv pro ploché panelové displeje a světlo přijímajících barviv pro solární buňky. Výzkumný tým této university vyvinul technologii, jak získat 1,6 kg peptidů z každé tuny lněného oleje. To znamená, že existuje potenciál vyrobit každoročně 600 000 kg peptidů z kanadské produkce lnu, protože blízce příbuzné sloučeniny, jako například cyklodextrin a crown ethery, mohou mít hodnotu více než 10 000 dolarů za kilogram. To by mohlo představovat velmi hodnotné nové využití pro len.

Top CropManager, vol. 38, 2012, č. 11, s. 33

http://www.nzpk.cz/objednavka-reprograficke-sluzby/


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 13. 11. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 14:31