Agris.cz - agrární portál

Bendl představí novelu zákona o potravinách

12. 11. 2012 | ČTK

Ministr zemědělství Petr Bendl v úterý představí návrh velké novely zákona o potravinách. Dle již dříve uvedených informací chce Bendl mimo jiné rozšířit kontrolní kompetence svého resortu i na oblast veřejného stravování. Návrh by měl také přinést zpřísnění postihů za klamání při prodeji potravin.    

Dozorové orgány ministerstva zemědělství v současnosti kontrolují výrobu potravin a obchod s nimi. Kontrola potravin v restauracích či občerstveních spadá do kompetence hygieniků z resortu ministerstva zdravotnictví. Podle záměru ministerstva zemědělství by se takřka veškerá kontrola potravin měla nově sjednotit pod dozorové orgány ministerstva zemědělství, až na několik výjimek jako jsou školní jídelny, nemocnice či lázeňské domy. Snaha MZe se ministerstvu zdravotnictví příliš nelíbí.    

V červencovém rozhovoru pro ČTK Bendl uvedl, že by maximální sankce za prohřešky při prodeji potravin měly podle chystané novely vzrůst ze současných tří na deset milionů korun. Obchodníci by také zároveň měli být více zodpovědní za to, co prodávají.    

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) od začátku letošního roku intenzivně kontroluje prodejny potravin a prakticky nemine týden, kdy by inspektoři na pultech obchodů nezjistili prošlé či špatně označené potraviny. Obchodníci také často nedodržují podmínky skladování a některé potraviny podle SZPI obsahují náhražky, které ale nejsou uvedeny na jejich obalu. Navzdory tvrzení kontrolorů o pravém opaku obchodníci tvrdí, že situace v prodeji potravin se zlepšuje. Zároveň také upozorňují, že nedostatky často způsobují dodavatelé potravin.


Zdroj: ČTK, 12. 11. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 12:16