Agris.cz - agrární portál

Lesy ČR chtějí v roce 2013 růst zisku na více než šest miliard Kč

13. 11. 2012 | ČTK

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) plánuje v příštím roce růst hrubého zisku na více než šest miliard korun. Znamenalo by to nový nejvyšší zisk v historii podniku. Letos firma očekává hrubý zisk 5,5 miliardy korun, loni měla profit 5,28 miliardy Kč. Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí podniku Zbyněk Boublík. Lesům ČR patří polovina lesů v zemi.    

Nedávný krach největšího obchodního partnera podniku, české lesnické jedničky Less & Forest, nebude mít podle Boublíka na tvorbu zisku Lesů ČR v příštím roce žádný vliv. Podle LČR bude mít ukončení činnosti firmy Less & Forest pozitivní vliv na soutěžní prostředí v lesnických tendrech. "Do tendrů se bude moci hlásit více menších firem," uvedl Boublík.    

V insolvenčním řízení s firmou Less & Forest si Lesy ČR aktuálně nárokují pohledávky ve výši zhruba 1,3 miliardy korun. "LČR se v insolvenčním řízení budou primárně soustředit na to, aby jejich pohledávky za dlužníkem byly uspokojeny v maximální možné míře," uvedl nedávno právník podniku Roman Polášek. Holding Less tvrdí, že se dostal do potíží i kvůli obchodním sporům s Lesy ČR. Státní podnik to ale odmítá a na územní jednotky, kde pracoval Less & Forest, připravuje nové veřejné zakázky.    

Růst zisků Lesy ČR přičítají restrukturalizačnímu programu a novému systému tendrů a prodeje dřeva. Vítězné lesnické firmy dělají ve státních lesích pěstební práce a těžbu, dřevo od podniku za cenu dosaženou v soutěži kupují a dál je mohou zpracovávat a prodávat.    

Kritici postupu LČR namítají, že spojením soutěže na služby a soutěže na dřevo údajně vzniká neprůhledné prostředí, které umožňuje vítězství spekulativním nabídkám. Podnik argumentuje tím, že zavedl tržní a transparentní soutěžní podmínky veřejných zakázek, kdy všichni zájemci o zakázku své ceny ve veřejné soutěži nabízejí dobrovolně.    

Na sponzoring Lesy ČR plánují v příštím roce dát obdobnou sumu jako letos. "V roce 2012 schválila dozorčí rada darovací smlouvy v celkové hodnotě 11,8 milionu korun," uvedl Boublík.


Zdroj: ČTK, 13. 11. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 21:54