Agris.cz - agrární portál

Na farmářský trh zjara

13. 11. 2012 | APIC-AK

Zima a plískanice vyhání malé a střední farmáře z tržišť a my jsme ještě na rozloučenou s létem a slunnými podzimními dny pořídili pár posledních snímků z tohoto dění ve Frýdlantu. Objevili jsme mezi stánky i vítězné regionální potraviny ze soutěže Libereckého kraje. Tamní agrární komora s těmito soutěžemi začala před více než sedmi lety a nyní se k ní přidalo svým projektem i ministerstvo zemědělství.

Potěšilo nás, že mezi prodejci velmi lahodných ovčích a kozích sýrů byli i tací, co se zúčastnili na jaře v pražských Holešovicích veletrhu TOP Gastro. Zatímco tam nabízel olešnické sýry majitel a zakladatel farmy Dolenec ve Zlaté Olešnici Jiří Vrkoslav, tentokrát ve Frýdlantu prodával sýrové dobroty jeho vnuk. Dědečka prý bude rád pozdravovat i s tátou, který v útrobách stánku krájel na ochutnávku příchozím drobné kostičky několika druhů sýrů. Jak prozradil, na chovu ovcí, koz a krav s výrobou tvarohu a sýrů se podílí celá rodina.

„Naše výrobky jsou ekologicky čisté, bez konzervačních a zahušťovacích přísad, s vysokým obsahem bílkovin a zdraví prospěšného mléčného tuku. Jogurty, tvarohy a sýry vyrábíme pomocí živých mléčných, jogurtových a speciálních sýrařských kultur. Přítomnost kyseliny mléčné v jogurtech pomáhá k lepšímu využití vápníku a fosforu v lidském organismu. Jsou snadno stravitelné, obnovují mikroflóru trávicího traktu zejména po aplikaci antibiotik, zvyšují detoxikační kapacitu jater,“ prozradil farmář Vrkoslav, z této dynastie prostřední. Jejich stádo „českých strak“ se pase výhradně na loukách chráněné krajinné oblasti Jizerské hory, které nejsou chemicky ošetřovány. „Rychlost, s jakou dokážeme mléko zpracovat a výrobky distribuovat, zaručuje absolutní čerstvost a kvalitu. Věříme, že návratem k původním recepturám a regionálním specialitám příjemně obohatíme nabídku trhu,“ dodal.

zdroj: Eugenie Línková


Zdroj: APIC-AK, 13. 11. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 13:07