Agris.cz - agrární portál

Petici proti "bioplynce" ve Velkém Meziříčí podepsalo 301 lidí

14. 11. 2012 | ČTK

Petici proti stavbě bioplynové stanice ve Velkém Meziříčí podepsalo 301 lidí, kteří mají obavy z poškození životního prostředí. Radnici ale investor nabídl výhody. Kromě levnějšího tepla pro městské domy i finanční příspěvek. Petici dnes po asi tříhodinové debatě vzalo na vědomí městské zastupitelstvo. Mezi zastupiteli se ozýval názor, že přípravy na stavbu jsou tak daleko, že s tím už město nic neudělá.    

Petici podepisovali lidé v lokalitě blízko chystané stavby. Josef Beneš za ně na dnešním zasedání mimo jiné řekl, že se kvůli bioplynové stanici může zvýšit doprava ve městě. Vyloučit podle něj nejde ani to, že nenastanou poruchy, kvůli nimž bude stanice zapáchat. Město podle jeho názoru o tomto záměru neinformovalo obyvatele dostatečně.    

"Bioplynová stanice nesmrdí, to je mýtus," kontroval Roman Růžička z firmy bc energy, která chce stanici postavit. Připomněl výhody pro město. Odkud se bude materiál do "bioplynky" konkrétně navážet, neuvedl s tím, že jde o obchodní jednání. Tato firma nemá v okolí zemědělskou výrobu.    

Bioplynová stanice by měla vzniknout u obchvatu na Třebíč. Stejná firma plánuje bioplynovou stanici i v nedalekých Lavičkách. Minulé vedení obce bylo k investici celkem vstřícné. Nynější starosta Jan Havelka uvedl, že ale lidé nesouhlasili se stavbou přímo v obci. Vadilo jim hlavně to, že by ve vesnici zhoustla doprava. "Vycházelo to přes 2000 nákladních aut ročně," podotkl starosta. Později se podařilo investici přemístit z obce na okraj jejího katastrálního území. I tato obec by měla dostávat od provozovatele stanice finanční příspěvek. Částku starosta neuvedl s tím, že smlouva ještě není podepsána.    

Bioplynové stanice na Vysočině přibývají díky výhodné výkupní ceně za elektřinu. Zkraje roku jich fungovalo 38. Proti některým projektům se ale postavili místní. V Libkově Vodě na Pelhřimovsku odmítli stavbu stanice v místním referendu. V obci se proto letos konaly nové komunální volby.    

Podle dnešní ankety ČTK mezi starosty se obyvatelé s takovou stavbou smíří snadněji, pokud ji plánuje místní zemědělský podnik. Podstatně víc narážejí záměry cizích investorů.    

Proti takové stavbě se loni postavilo Krahulčí na Jihlavsku a zastavilo její přípravy. "Namítli jsme, že to není v souladu s územním plánem," řekl starosta Pavel Líbal. Námitky se týkaly i možného poškození životního prostředí. "Bylo to vedle řeky," řekl. Lidé v obci byli ostražitější i proto, že jim dřív vadil zápach ze škrobárny. V obci prý panovaly obavy, že by se do "bioplynky" mohly vozit odpady z nedalekých masokombinátů.


Zdroj: ČTK, 14. 11. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 22:21