Agris.cz - agrární portál

Největší výrobce škrobu podporuje pěstitele, plocha brambor roste

15. 11. 2012 | ČTK

Největší český výrobce škrobu Lyckeby Amylex poskytuje pěstitelům brambor "zelené úvěry". Motivuje je tak ke zvyšování ploch osetých bramborami. Horažďovická firma letos po řadě let udržela plochu všech svých zhruba 80 dodavatelů brambor z Klatovska, Strakonicka a Vysočiny. Dokonce ji meziročně zvýšili o jeden hektar na 1804 hektarů. Zemědělce se daří přesvědčit, aby se vrátili k pěstování brambor, hlavně škrobárenských, řekl ČTK generální ředitel švédsko-české firmy Ivica Punčikar.    

 "Zastavili jsme všeobecný pokles," uvedl. Firmě se to podařilo díky službám pro farmáře. Zajišťuje jim mechanizaci na sázení, odkameňování, přihnojování, sklizeň a dopravu do 150 kilometrů. Při výkupu si "zelený úvěr" odečte z ceny brambor. Spolupracuje také při výběru odrůd vhodných pro region. "Výnos přesvědčí zemědělce, že se to vyplatí. Navíc do české krajiny brambory patří a jsou výborným přerušovačem osevního postupu, který zajistí zvýšení výnosů dalších plodin," dodal. Firma nezískává nové pěstitele, ale "staří" rozšiřují své plochy.    

"Lyckeby Amylex dělá hodně pro to, aby se zvyšovaly plochy osázené bramborami," řekl šéf Ústředního bramborářského svazu ČR Miloslav Chlan. Podle něj jsou dlouhodobé kontrakty s vidinou stability pro zemědělce velmi důležité. "Navíc konkurence řepky a kukuřice pro bioplynové stanice je obrovská," dodal agronomický manažer podniku Vladislav Klička. Jako příklad firmy, které se pěstování brambor po letech znovu vyplácí, uvedl Agrospol Malý Bor se 140 hektary.    

Lyckeby Amylex, která za 18 let investovala v Horažďovicích stovky milionů korun, za minulý finanční rok (do srpna 2012) utržila 343 milionů Kč, meziročně o 17 milionů Kč více, a vykázala čistý zisk 21,3 milionu Kč. "Meziročně jsme navýšili ceny brambor, takže zisk klesl, ale posílili jsme zájem zemědělců pro nás pěstovat," uvedl ředitel. Podnik chce letos udržet ziskovost, i když hodlá dále investovat do zemědělců, tedy zvýšit cenu suroviny. Firmě totiž roste odbyt výrobků ze škrobu s vysokou přidanou hodnotou, u nichž jsou ceny stabilnější.    

Podnik loni vykoupil 82.000 tun škrobárenských brambor, letos kvůli horší úrodě necelých 58.000 tun. Svou kapacitu přesahující 80.000 tun může zvýšit prodloužením zpracovatelské kampaně.    

Lyckeby Amylex vyváží 63 procent produkce. Vlastní ji bramboráři ze 68,6 procenta ze Švédska a zbytek z České škrobárenské, která letos firmě zajistila 72 procent dodávek. Má 43 zaměstnanců a dalších 38 lidí Lyckeby Culinar, výrobce produktů ze škrobu, hlavně pro potravinářství. Loni podnik vyrobil 18.000 tun škrobu, z čehož 61 procent použil do výrobků; letos přesáhl 13.000 tun, má ale zásoby z loňska.


Zdroj: ČTK, 15. 11. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 23:01