Globální produkce potravin je dostatečná
18. 11. 2012 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Podle údajů FAO činila v roce 2010 energetická hodnota všech globálně produkovaných potravin přibližně 13 biliard kilokalorií.
Hlad ve světě je v první řadě problém distribuce. Jak oznámilo Spolkové ministerstvo zemědělství s odvoláním na údaje Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO), činila energetická hodnota všech globálně produkovaných potravin v roce 2010 okolo 13 biliard kilokalorií. Numericky tak bylo na každého obyvatele planety denně k dispozici 5 300 kilokalorií, tedy více než dost, aby bylo možné vyživit světovou populaci.
Zatímco ale v průmyslových zemích se každý den vyrobí potraviny s energetickou hodnotou více než 8 000 kilokalorií na osobu, v nejchudších zemích světa tato hodnota nedosahuje ani 1 000 kilokalorií. Vzhledem k tomuto dramatickému rozdílu se ministerstvo zemědělství bude angažovat v posílení zemědělství a stabilním rozvoji venkova, především v hladovějících oblastech Afriky a Asie. (AgE)
http://www.topagrar.com/news/Home-top-News-Weltweit-genug-Nahrungsmittel-erzeugt-993072.htmlZdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 18. 11. 2012
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.12.2025 09:13
