Agris.cz - agrární portál

Šlechtitelská VESA dodává stále více české sadby do ČR i ciziny

19. 11. 2012 | ČTK

VESA Velhartice, jeden ze dvou největších šlechtitelů brambor a největší vývozce sadby v ČR, eviduje v poslední době vyšší poptávku pěstitelů o kvalitní českou sadbu. Zájem roste hodně také v cizině a firma tak musí zvyšovat plochy určené k množení, které se za 14 let se téměř zdvojnásobily na zhruba 390 hektarů. Od roku 2000 firma vyšlechtila 20 českých odrůd brambor, přitom léta předtím "jen" 11. ČTK to řekl ředitel Viktor Kopačka. Velharticko patří podle něj v ČR k nejzdravějším co se týče virových chorob.    

Ústřední bramborářský svaz ČR chce podle předsedy Miloslava Chlana šlechtitele podporovat, přispívá například na nákladné nezávislé zkoušení. "Cenou sadby lze umravnit dovozce brambor", řekl Chlan. ČR za poslední léta vyváží více sazby, než dováží; loni až 6000 tun.    

Čeští pěstitelé i zahrádkáři chtějí stále více kvalitní českou sadbu. "Na jaře prodáme v drobném prodeji velký objem sadby, na Vysočině několik set tun vyloženě na zahrádky," řekl Kopačka. Pokud si pěstitelé koupí kvalitní registrovanou odrůdu, mají zajištěný vyšší výnos i kvalitu. "Brambory se nechají jeden rok přepěstovat z vlastní sadby, pokud jde o odrůdu odolnější virózám, ale pak sadba degeneruje a výnosy jdou rapidně dolů," dodal.    

V ČR se podle Chlana pěstuje příliš mnoho odrůd, téměř 200. Češi měli podle Kopačky před rokem 1990 asi 80 procent trhu, nyní 20 procent. "Hned po roce 1990 se tu zaregistrovalo hodně silných holandských a německých firem. Na český trh se znovu obtížně dostáváme," dodal.    

Vyšlechtění jedné odrůdy trvá 11 let, dostat se s ní ve větším objemu na trh pak pět a více let. "Už máme odrůdy srovnatelné se světovými hráči. Je to vidět také na tom, že je o ně zájem v zahraničí," uvedl Kopačka. Nejvíce podnik vyváží na Slovensko, do Polska a Německa, méně do Rakouska, Švédska a Dánska. V Nizozemsku má zástupce, který vyváží sadbu dál; nově dodává do Ruska, Bulharska a Rumunska.    

Ryze český podnik s 55letou historií zaměstnává 36 lidí na šlechtění, živočišnou výrobu, obchod, jídelnu a dílny. Tržby se pohybují kolem 56 milionů korun, firma je dlouhodobě v zisku. "Máme díkybohu dotace na výzkum. Spolupracujeme s výzkumnými ústavy," řekl Kopačka. Vesa dále vlastní dceřinou firmu se 46 lidmi na udržovací šlechtění v České Bělé na Vysočině, jejíž tržby jsou mírně vyšší.


Zdroj: ČTK, 19. 11. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 23:09