Agris.cz - agrární portál

Zemědělské odbory chtějí v příštím roce růst mezd o 4 pct

20. 11. 2012 | ČTK

Zemědělské odbory požadují, aby mzdové tarify v odvětví v příštím roce rostly v průměru o čtyři procenta, řekl dnes ČTK jejich předseda Bohumír Dufek. Odboráři zároveň chtějí navýšení minimálního příspěvku na penzijní pojištění ze současných 350 na 450 Kč. Agrární podnikatelé budou při jednání o kolektivní smlouvě prosazovat nižší růst mezd. Obě strany se chtějí dohodnout do konce roku.    

"Jedná se v absolutních částkách o nárůst v průměru o 3,70 až 4,50 Kč na hodinu," upřesnil Dufek. "My si myslíme, že je to slušný nárůst, který by měli zaměstnanci v zemědělství dostat," dodal. Podle odhadu odborů vzroste letos produktivita práce v zemědělství zhruba o osm procent. Zemědělské podniky musí dnes svým zaměstnancům, kteří mají zřízeno penzijní připojištění, přispívat alespoň 350 korun. Podle návrhu odborářů by měla částka v příštím roce vzrůst o 100 Kč.   

"My jme převzali návrh kolektivní smlouvy vyššího stupně ze strany odborů," potvrdil ČTK předseda zemědělského svazu ČR Martin Pýcha, podle něhož v minulém týdnu odbory zaslaly materiál také Českomoravskému svazu zemědělských podnikatelů. Právníci Zemědělského svazu podle Pýchy v těchto dnech návrh analyzují. "My samozřejmě půjdeme do jednání s nižším nárůstem," podotkl. Zvýšení základní sazby podnikatelům totiž snižuje pohyblivou částku mzdy. "Tu my vnímáme jako velmi významnou z hlediska motivace," poznamenal Pýcha.    

Za zemědělské podnikatele vede již několik let kolektivní jednání Českomoravská agrární konfederace, která sdružuje oba svazy podnikatelů v zemědělství. Výsledek jednání bývá zpravidla kompromisem mezi původním návrhem odborů a protinávrhem podnikatelů. Například pro letošní rok navrhovali odboráři průměrný růst tarifů o 3,7 procenta, podnikatelé 1,2 procenta. Nakonec se dohodli na růstu 2,2 procenta.    

Podle Dufka kolektivní smlouva po rozšíření i na firmy, které nejsou členy zemědělských svazů, bývá závazná pro zaměstnavatele až 80 procent lidí pracujících v zemědělství.    

Průměrná mzda v tuzemském zemědělství, lesnictví a rybářství ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 5,4 procenta na 19.035 korun Kč, tedy výrazněji než průměrně rostly platy v Česku. I tak ale finanční ohodnocení lidí pracujících v odvětví zůstává jen zhruba na třech čtvrtinách celorepublikového průměru.    

Počet pracovníků v českém zemědělství loni meziročně klesl o čtyři procenta na 109.600. Pokračoval tak dlouhodobý trend odlivu zaměstnanců z oboru. V odvětví loni pracovalo 2,2 procenta zaměstnanců celého národního hospodářství, tedy meziročně o 0,1 procentního bodu méně, vyplývá ze Zprávy o stavu zemědělství ČR za rok 2011.


Zdroj: ČTK, 20. 11. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 10:29