Agris.cz - agrární portál

Vinaři ze středních Čech si pochvalují kvalitu letošního vína

20. 11. 2012 | ČTK

Středočeští vinaři si pochvalují kvalitu letošního vína. Pěstitele, které dnes ČTK oslovila, ale připravily o část úrody květnové mrazy. Réva je kvůli nepřízni počasí v uplynulých letech oslabená. Úrodu u Karlštejna i na Mladoboleslavsku zničila divoká zvěř. Některá vinařství v regionu se chystají zdražovat až o 15 procent.    

Luděk Vondrák, jehož vinařství hospodaří na deseti hektarech v Mělníku, letošní úrodu považuje za znatelně lepší než vloni, kdy mu většina keřů na jaře zmrzla. Jarní mrazy se na letošní úrodě podepsaly znovu, tentokrát na 3,5 hektarech. "Cukernatosti byly velmi pěkné, takže máme všechno minimálně v pozdních sběrech. Ty jsme začali sbírat už koncem září. Nejvyšší přívlastky máme u odrůdy Kerner, kde cukernatost byla 25 stupňů," řekl.    

Mělnické vinařství Kraus letos zaznamenalo ztráty zhruba 20 procent. Ceny kvůli tomu zvedat nebude, ke zdražení ale podle Karla Hejduka povede navýšení DPH. Přesná letošní čísla zatím firma nemá k dispozici, objem sklizně se údajně pohybuje kolem 80 procent dlouhodobého průměru, což je pět až šest tun z hektaru. Firma révu pěstuje na 18 hektarech.    

"Září bylo velmi teplé, tak co se týče kvality, ta kompenzovala ztráty z výnosů. Podtrženo sečteno, ročník 2012 považujeme za celkem příznivý," dodal Hejduk.    

Asi třicetiprocentní ztráty kvůli květnovým mrazům hlásí Lukáš Rudolfský, šéf Vinných sklepů Kutná Hora. "Hrozny ale byly vyzrálejší, sklízeli jsme je dříve a myslím, že to bude skvělé hlavně pro červená vína. Hrozny si udržely vysokou cukernatost při zachování kyselinek, což je naprosto skvělé, letošní ročník tak bude z pohledu kvality velice dobrý," řekl. Množství vylisovaného vína z hroznů bylo asi o desetinu menší kvůli suchu v září. Vína je tedy méně, bude mít ale podle vinaře více extraktu a plnosti. Firma chystá víno zdražit až o 15 procent. 

"Úroda dopadla velmi špatně, většina našich vinic zmrzla, a to, co nezmrzlo, tak potom sežrali kanci," popsal letošní rok David Chocholatý z Výzkumné stanice vinařské v Karlštejně. Vinice poškodil mráz v květnu, keře jsou poškozené nepřízní počasí už třetím rokem po sobě. "Předpoklad je takový, že i příští sklizeň bude také mizerná, protože nejdřív musíme dát dohromady keře a až potom se můžeme soustředit na hrozny," řekl. Z celkových 7,9 hektaru má vinařství po letošním sběru ve sklepě necelých tisíc litrů vína. To představuje ztráty až 95 procent, uzavřel.    

S obdobným problémem se potýká i Zámecké vinařství Munzar, obdělávající sedm hektarů viničných tratí u zámku v Domousnici na Mladoboleslavsku. Předpokladem byly desetiprocentní ztráty kvůli jarním i zimním mrazíkům. Zrající úrodu během dvou nocí z 80 procent sežrala divoká prasata, uvedl zástupce majitele Jiří Voves. Víno mělo hodně přírodního cukru, až 22 kilogramů cukru na hektolitr. "Hrozny máme u země a vlastně jen sezobali bobule a nechali stopky," popsal výsledek. Divočáky, kteří obývají sousední pole a lesík na pozemku zámku, plot nezastavil. Na příští rok vinařství zvažuje pachové oplocení a po domluvě s myslivci i uspořádání naháněk v okolí.

Svaz vinařů odhadl letošní výnos vinné révy v Česku na úrovni mezi čtyřmi a pěti tunami z hektaru, což je o zhruba tunu méně než desetiletý průměr. Nižší sklizně potvrdily i vinařství z jižní Moravy.


Zdroj: ČTK, 20. 11. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 20:42