Agris.cz - agrární portál

Plzeňská Firma JSG med vyváží téměř polovinu produkce medu

21. 11. 2012 | ČTK

Téměř polovinu produkce medu, která činí stovky tun ročně, vyváží plzeňská rodinná firma JSG med, jeden z pěti největších obchodníků s medem v ČR. Směřuje do šesti zemí východní i západní Evropy, řekla ČTK Gabriela Straková z představenstva firmy.    

A.s. JSG med se 30 až 40 zaměstnanci využívá od loňska celý bývalý areál keramičky Lasselsberger ve Staňkově, který předělala na potravinářský provoz. Začínala jako prodejce medu svého a přátel, nyní prodává kupovaný med od 5000 českých včelařů a dovozový multikvětový med z Latinské Ameriky a lesní hlavně ze Španělska a Itálie.    

"Snažíme se růst i v době ekonomické krize. A to nejen v medu, protože nově nabízíme džemy slazené jednoduchými cukry i medové džemy, které se vyrábějí například i v Rakousku," uvedla Straková.    

Většinu medu prodává firma v ČR řetězcům. "Dovozy ve skleničkách nám nekonkurují. V ČR jsou medy ze Slovenska, Argentiny, Německa, což je v pořádku, ať si spotřebitel vybere," řekla.    

Firma nakupuje dovozový med asi z 60 procent, který stejně jako český zpracuje, hlavně zbaví nečistot. "Preferujeme nejčistší oblasti. Světově nejoblíbenější je latinskoamerický med pro svoje chuťové a senzorické vlastnosti díky tom, že je multikvětový, tedy jemný a lahodný," uvedla. Podle Strakové je český med více aromatický a drhne na jazyku, protože jde hlavně o monokulturní med, neboť "polovina Česka je kvůli řepce olejce žlutá". Dovoz je podle Strakové nutný kvůli tomu, že produkce v ČR je omezená a nedá se spolehnout na to, že firma v tuzemsku med nakoupí.    

"Každý med vyprodukovaný včelou je dobrý. Český je stejně dobrý jako polský i německý a je jen na spotřebiteli, jakému dá přednost," řekla Straková. Nesouhlasí s názorem včelařů nejíst med, který není z blízkého okolí. "To je stejné, jako kdybychom nejedli tuňáky, pomeranče a rýži," uvedla.    

Průměrná spotřeba medu v ČR se hlavně díky osvětě zvýšila za 22 let čtyřnásobně na dva kilogramy na osobu a rok; v Německu je až 2,5násobná. "Do roku 2011 jsme vyšší spotřebu cítili, ale letos neporoste. Od prvních měsíců panuje velký odliv zákazníků, kteří reagovali na zvýšení DPH a na další zdražení. Takže kdo může, tak jezdí za většími nákupy do Německa, Polska a na Slovensko, řekla.    

Firma drží cenu medu v ČR tři roky. Vzhledem ke stagnaci nákupu potravin nebude mít prostor ke zdražení ani od ledna.


Zdroj: ČTK, 21. 11. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 05:00