Agris.cz - agrární portál

Výrobce amerických populárních dezertů Twinkie půjde do likvidace

22. 11. 2012 | ČTK

Americká firma Hostess Brands, která vyrábí oblíbené dezerty Twinkie, půjde do likvidace. Žádost vedení firmy o likvidaci schválil ve středu newyorský konkurzní soud poté, co druhé největší odbory ve firmě odmítly ukončit stávku proti snížení mezd. Hostess nyní bude moci propustit všech asi 18.000 zaměstnanců a prodat své značky.    

Hostess byla od ledna chráněna soudem před věřiteli a v rámci plánu restrukturalizace navrhla snížení mezd a benefitů. Na to reagovaly odbory pekařů stávkou, kterou odmítly ukončit, i když firma podala návrh na likvidaci.    

Hostess nyní může okamžitě propustit 15.000 lidí a většina ze zbylých 3200 zaměstnanců bude mít práci jen nanejvýš čtyři měsíce. Firma založená před 82 lety má kromě Twinkie značky koláčků Drake's nebo Wonder Bread, vlastní 236 závodů, 565 distribučních středisek a 570 pekárenských prodejen.    

Šéf současného managementu a specialista na restrukturalizace Gregory Rayburn řekl, že firma nyní musí své značky a další majetek prodat "mimořádně rychle", aby její aktiva neztratila na hodnotě. Podle Joshuy Sherera z investiční banky Perella Weinberg Partners mají aktiva Hostess hodnotu až 2,4 miliardy dolarů (48 miliard Kč), což se zhruba rovná jejím ročním tržbám,    

O značky Hostess mají podle agentury Reuters zájem američtí konkurenti, regionální pekárny i investiční firmy. Podle bankéřů by mohly mezi významné zájemce patřit například americká společnost Flowers Foods nebo mexická Grupo Bimbo.    

Twinkie je jedna z nejznámějších amerických sladkostí. Měkký, houbovitý a mimořádně trvanlivý dortík plněný vanilkovým krémem je nepostradatelným zbožím restaurací rychlého občerstvení a pouličních prodejen. V posledních letech však jejich odbyt postupně klesal kvůli trendu přecházení na zdravou výživu.


Zdroj: ČTK, 22. 11. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 18:12