Agris.cz - agrární portál

Nový ředitel: Chov starokladrubských koní není akutně ohrožen

22. 11. 2012 | ceskenoviny.cz

Nový ředitel Národního hřebčína v Kladrubech Jiří Jehlička nepovažuje chov starokladrubských koní za akutně ohrožený. V červenci tehdejší vedení zveřejnilo, že státní příspěvková organizace nemá dostatek plemenných hřebců, neboť jejich počet klesl pod minimální hranici. V každé linii vraníků i běloušů by mělo být zastoupeno po pěti hřebcích, hřebčín však měl u některých linií jen tři.

"Myslím, že to není tak dramatické. Tou věcí se zabývat musíme, ale že by to zítra nebo pozítří skončilo na tom, že koně jsou příbuzní, tak to určitě tak není," řekl ČTK Jehlička. Podle něj už hřebčín hlídá zdravotní stav koní i genetické faktory, na pomoc si přizval i některé odborníky a vědecké ústavy.

Jehlička byl v minulosti členem genetické komise hřebčína. Chovu koní, zvláště kladrubských, se věnuje od roku 1985, působil například na státním statku v Netvořicích. Od roku 2005 je společníkem firmy Kavalkáda, která v Krusičanech na Benešovsku provozuje jezdeckou stáj se zaměřením na základní výcvik jezdců v jízdárně i v terénu a nabízí ustájení koní.

Nový ředitel nepovažuje také za nutné v krátké době zřídit vlastní reprodukční centrum hřebčína. Nyní hřebce poskytuje za úplatu jiným chovatelům, není to ale ekonomicky výhodné. "Podstatnější je nynější přestavba areálu, což bude znamenat některé ústupky v provozu," uvedl Jehlička.

V září hřebčín v Kladrubech nad Labem zahájil rozsáhlou obnovu areálu. Získal na ni 300 milionů korun z Integrovaného operačního programu a potrvá zhruba dva roky. Projekt zahrnuje opravu 17 objektů, což je asi čtvrtina z celkového počtu, a tří zpevněných venkovních ploch. Obnovy se dočkají hlavně budovy na nádvoří. Rekonstrukci podstoupí zámek, hřbitovní kaple a kostel, stejně jako chlapecká ubytovna a porodna, později se opraví i stáje plemenných hřebců, malé stáje a střešní konstrukce.

V Kladrubech se chovem koní zabývají přes 400 let. V roce 1579 císař Rudolf II. chovu udělil statut císařského dvorního hřebčína. Kladrubský hřebčín a kmenové stádo běloušů je od roku 2002 národní kulturní památkou. Česká republika také usiluje o to, aby byl zapsán na prestižní seznam UNESCO.

Autor:  ČTK

 www.ctk.cz


Zdroj: ceskenoviny.cz, 22. 11. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 06:45