Agris.cz - agrární portál

Do Sněmovny dorazila petice za obnovu krajiny

22. 11. 2012 | ČTK

Do Sněmovny dnes dorazila petice, podle níž by měla plynout část dotací zemědělcům na obnovu krajiny. Podepsalo ji přes 20.000 lidí. Sněmovní petiční výbor uspořádá podle místopředsedkyně Hany Orgoníkové (ČSSD) veřejné slyšení. 

Zemědělská krajina je podle organizátorů petice stále poškozována. Přitom by v ní podle nich mělo být více místa pro meze, remízky nebo polní cesty, které v uplynulých 50 letech zmizely. "Finance by se měly přerozdělit tak, aby zemědělci byli motivováni k tomu, aby o krajinu pečovali," řekl novinářům jeden z organizátorů petice Jakub Hruška.    

Lidé podepsaní pod peticí žádají, aby stát poskytoval dotace na principu "veřejné prostředky za veřejné hodnoty", kterými jsou podle nich "zdravá a pestrá zemědělská krajina". Do obnovy a údržby mezí, teras, pramenišť nebo mokřadů by měla podle petice směřovat i část příspěvků z Evropské unie.    

Petice dále žádá, aby alespoň polovina peněz z Programu rozvoje venkova směřovala na podporu šetrného způsobu hospodaření v zemědělství a v lesnictví.    

Petenti poukazují na to, že z krajiny podle nich mizí například dříve běžné rostliny jako chrpa nebo hlaváček letní a klesají počty polního ptactva. Zemědělství prý neplní krajinotvornou roli, mnohamiliardové ztráty vznikají kvůli erozi půdy.


Zdroj: ČTK, 22. 11. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 17:48