Agris.cz - agrární portál

V Ratíškovicích zmodernizují výkrmu býků, budou jich chovat méně

23. 11. 2012 | ČTK

Zemědělská firma Zera Ratíškovice pracuje na modernizaci výkrmny býků. Nyní má čtyři haly pro ustájení 1440 zvířat, po rekonstrukci bude mít haly dvě pro 864 býků. Rekonstrukce čeká i silážní žlaby a provozní budovy, postavena bude jímka na kejdu a areál dostane nové inženýrské sítě, řekl ČTK ředitel podniku Vladimír Šťastný.    

"Momentálně jsme ve fázi projektové přípravy. Je otázka, jak proběhnou další procedury a jestli dostaneme dotaci a stavební povolení," uvedl Šťastný. Nic jiného než snížení počtu chovaného dobytka firmě nezbývá. "Kvůli předpisům pro ustájení zvířat musí mít větší prostor. Staré a dožilé kapacity jsou poplatné době a tehdejšímu ustájení. Do nových ustájení se tolik býků nevejde," vysvětlil Šťastný. Pro výstavbu dalších kapacit nemá Zera v areálu prostor.    

Podle Šťastného si může firma dovolit modernizaci jen díky tomu, že je součástí velkého holdingu. Vloni ji totiž koupil Agrofert Andreje Babiše, což Zeru prakticky zachránilo.    

Chov býků je podle Šťastného v posledních letech stagnujícím byznysem a záleží podle něj na tom, jak se budou vyvíjet například výkupní ceny masa. Zera se kromě chovu býků zabývá i rostlinnou výrobou, loni jako většina zemědělců měla rekordní sklizeň obilovin. V živočišné výrobě chová ještě drůbež.


Zdroj: ČTK, 23. 11. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 13:56