Agris.cz - agrární portál

Lepší zimovzdornost díky vyváženému zásobení živinami

24. 11. 2012 | ÚZEI, Agronavigator.cz

 Zda jsou trvalé travní porosty vybavené na chladné roční období dobrou zimovzdorností, záleží velkou měrou na správném zásobení živinami. Příliš mnoho dusíku vede při teplém počasí k intenzivní tvorbě hmoty. Pokud oproti tomu trvalým travním porostům dusík chybí, jsou mnohem náchylnější vůči rzím a méně zimovzdorné. Na to upozorňuje Stephan Thiex, odborník na trvalé travní porosty z DLR (Dienstleistungszentrum Ländlicher Raum) Eifel.

Při podzimním hnojení porostů dusíkem je třeba vycházet z intenzity potřeby. Pokud byly během růstové sezóny aplikovány po seči vysoké dávky kejdy, je možné počítat s tím, že je v půdě reziduální dusík, který ještě vykáže účinek. Úsporné hnojení dusíkem by potom mohlo být zcela postačující.

Zhruba od konce října by měla maximální dávka kejdy činit pouze 15 m3/ha. Od 15. listopadu pak platí zákaz aplikace. Je třeba také zvážit, že při pozdním termínu jsou plochy v důsledku vysokých srážek špatně sjízdné. Výhodou podzimní aplikace kejdy je, že nízké teploty umožňují trvalým travním porostům konzervovat amonný dusík z kejdy. Dusík je pak možné na jaře při plánování hnojení plně započítat. Podle Dr. Thiexe to je při 15 m3/ha přibližně 30 kg N/ha. K vyváženému zásobení živinami pro zajištění optimální zimovzdornosti patří také dobrá zásobenost základními živinami fosforem a draslíkem. Na podzim je vhodná doba k odběru půdních vzorků. Podle nařízení o hnojivech nesmí být rozbory půdy na obsah fosforu starší 6 let.

Top Agrar, 2012, č. 11, s. 73 http://www.nzpk.cz/objednavka-reprograficke-sluzby/


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 24. 11. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 00:24