Agris.cz - agrární portál

MZe hledá ředitele Národního zemědělského muzea

23. 11. 2012 | ČTK

Ministerstvo zemědělství (MZe) vypsalo výběrové řízení na ředitele Národního zemědělského muzea (NZM). ČTK to zjistila na webu ministerstva. Ministr Petr Bendl (ODS) odvolal v polovině října dosavadního ředitele muzea Zdeňka Nováka. Svůj krok zdůvodnil údajným nesouladem ohledně rozpočtu organizace. Uchazeči o post ředitele muzea se mají hlásit do 7. prosince.   

Kandidáti na šéfa muzea mají vedle splnění požadavků na vzdělání či praxi předložit základní představu o dalším rozvoji muzea včetně návrhů možností a zdrojů jeho fungování.

Novák řídil muzeum od října 2010. Předtím byl dlouholetým vysokým úředníkem ministerstva kultury, kde zastával i funkci náměstka. Řízením muzea byla po Novákově odvolání dočasně pověřena Šárka Steinová. Novák se o svém odvolání podle svých slov dozvěděl až od zpravodaje ČTK.

Deník Mladá fronta Dnes v tomto týdnu uvedl, že situace pod Novákovým vedením zašla tak daleko, že hrozilo, že zaměstnancům nebudou vyplaceny platy. Novák prý navíc o ekonomickém stavu jím řízené instituce ministerstvo údajně téměř neinformoval.

Poslední kapkou pro Novákovo odvolání prý bylo vydání knihy "České zemědělství očima těch, kteří u toho byli" pod patronátem muzea. Kniha na základě sesbíraných statistických dat analyzuje vývoj českého zemědělství v posledních šedesáti letech, přičemž především období normalizace hodnotí jako velmi úspěšnou éru, uvedl deník. Podle vyjádření muzea nešla z rozpočtu instituce na knihu ani koruna, zaměstnanci se však na jejím vzniku podíleli.


Zdroj: ČTK, 23. 11. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 06:44