Agris.cz - agrární portál

Ceny vstupů v zemědělství rostou letos rychleji než ceny komodit

26. 11. 2012 | ČTK

Ceny vstupů do zemědělství v Česku v dosavadním průběhu roku rostou rychleji, než se zvyšují výkupní ceny zemědělských komodit. Podle údajů, které na svých stránkách zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ), vstupy za tři čtvrtletí podražily o 3,1 procenta, ceny komodit vzrostly o 0,8 procenta.  

Nejvýrazněji se v prvních devíti měsících zvýšily ceny maziv, které byly meziročně o 13 procent vyšší. Zhruba o šest procent více než loni platili farmáři, když si pořizovali chovná zvířata. Ceny osiv se zvýšily o čtyři procenta, pohonné hmoty byly dražší o více než sedm procent.   

Zatímco za rostlinné produkty zemědělci v dosavadním průběhu roku dostávali o 2,7 procenta meziročně méně, za živočišné výrobky naopak takřka o šest procent více. Zejména ceny hlavních rostlinných produktů jsou z dlouhodobého hlediska pro farmáře příznivé. Za celý loňský rok vzrostly ceny zemědělských výrobců meziročně bezmála o pětinu, hlavně v důsledku takřka třetinového zvýšení cen rostlinné produkce.   

Jak ČTK řekl ředitel zemědělských statistik ČSÚ Jiří Hrbek, výkupní ceny komodit jsou z dlouhodobého hlediska velmi dobré. Z čísel ČSÚ vyplývá, že zářijové ceny byly vyšší o 29,4 procenta než ceny roce 2005. Zatímco rostlinnou produkci prodávali výrobci takřka o dvě třetiny dráž než před sedmi lety, u živočišných produktů vzrostly ceny jen o 0,7 procenta.   

Podle předběžného odhadu Zemědělského svazu ČR zisk českého zemědělství letos meziročně klesne zhruba o čtvrtinu z loňského rekordu 13,5 miliardy na přibližně deset miliard korun. Navzdory příznivým cenám zemědělských komodit se projeví nižší sklizeň a růst nákladů. Pokud se předběžný odhad svazu naplní, i přes pokles by to byl jeden z historicky nejlepších výsledků oboru.  

Loni podle metodiky Zemědělského svazu zisk oboru vzrostl více než 2,5násobně na 13,5 miliardy korun, a byl tak nejlepší od roku 2000, odkdy svaz ukazatel sleduje. Rekordní zisk zemědělství spočítal také Český statistický úřad. Podle něj zemědělci loni vydělali více než dvojnásobně větší částku než o rok dříve, celkem 17,1 miliardy korun.

České zemědělství je zejména díky evropským dotacím od vstupu do Evropské unie ziskové. Odborníci upozorňují, že závislost farmářů na dotacích roste a je jedna z největších v Evropě. Na čisté přidané hodnotě odvětví se dotace v roce 2010 podílely zhruba 70 procenty.


Zdroj: ČTK, 26. 11. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 02:37