Agris.cz - agrární portál

AP: Palestinci začali na trh dodávat organický olivový olej

26. 11. 2012 | ČTK

Sběr oliv je pro Palestince tradiční podzimní rituál. V poslední době ale ne zas tak tradiční, jako dříve. Palestinci svahy kopců na západním břehu Jordánu osadili organickými olivovými háji a olej z nich prodávají do luxusních lahůdkářství v USA a Evropě. Reagují na rostoucí poptávku po přírodních produktech, píše agentura AP.    

Palestinci se organickým zemědělstvím zabývají od roku 2004 a tento druh podnikání vzkvétá. Každý rok exportují organický olivový olej za pět milionů dolarů (100 milionů korun), což je polovina z objemu vývozu olivového oleje ze západního břehu.    

Od pěstitelů produkt vykupuje kromě jiných obchodní sdružení Canaan. Platí zemědělcům vyšší cenu, než je ta na trhu, a přidává navíc takzvanou sociální prémii, která je určená na rozvoj zemědělských družstev.    

Osvědčení organického provozu už získalo 930 palestinských pěstitelů a 140 dalších o převod svých pozemků z běžných na organické usiluje. Proces trvá dva až tři roky, během nichž se už na pozemcích nepoužívají chemická hnojiva ani pesticidy. Vše kontroluje Canaan a palestinská obchodní asociace, která také poskytuje kurzy. Vše sleduje ústav pro tržní ekologii se sídlem ve Švýcarsku. Právě on vydává certifikáty organickým produktům určeným do USA, Evropské unie a Japonska.    

Ve srovnání s hlavními producenty oliv, jako jsou Španělsko, Itálie a Řecko, je palestinský trh malý. Sběr oliv je ale nedílná součást palestinské kulturní tradice, jež se týká i městských rodin.    

Na západním břehu se ročně vyrobí 17.000 tun olivového oleje. Většina je určená místnímu trhu a pouze 1000 tun jde na export. Ti, kteří se připojili k organickému pěstování, doufají, že jim to pomůže udržet se na svých pozemcích, i když to pro ně znamená vysoké režijní náklady. Západní břeh se má stát srdcem budoucího palestinského sátu. Žije na něm 2,5 milionu Palestinců, ale také půl milionu Židů. Vývoz je možný pouze Izraelem kontrolovanými přechody, což znamená bezpečnostní kontroly a zdržení. Proto je export čerstvých plodin pro Palestince složitý, jelikož se při zdlouhavé proceduře kazí.    

Velkým problémem je 120 židovských osad rozesetých po západním břehu. Složitá bezpečnostní opatření včetně bariéry, kterou je břeh obehnán, stěžují Palestincům přístup k pozemkům. Pod kontrolou Izraele je 80 procent vodních zdrojů. Ty, které spravují Palestinci, jsou často špatně udržované a voda uniká bez užitku. Mnoho zemědělců je proto odkázáno jen na déšť nebo na načerno vyhloubené studně, které vyčerpávají podzemní zdroje vody. K tomu ještě v některých oblastech izraelská armáda zakazuje používat cisterny na zadržování vody.    

Mluvčí izraelské armády Guy Inbar tvrdí, že prodlevy na hraničních přechodech mají výhradně bezpečnostní důvod a že Izraelci nemají zájem snižovat kvalitu palestinských plodin. Ročně jich prý vyvezou 100.000 tun. Navíc prý mají Palestinci možnost využívat více vodních zdrojů, než jak to bylo stanoveno v izraelsko-palestinských dohodách o autonomii.    

Situace přiměla Palestince orientovat se na hotové výrobky, které přestojí zdlouhavou cestu na trh. Organicky pěstované olivy a z nich lisovaný olej jsou výborným řešením. "To je budoucnost palestinského exportu. Přidaná hodnota daná prostředím a sociální situací. Lidé chtějí vědět, odkud ten olej pochází a čí život se jeho prodejem změní," tvrdí Násir abú Farha ze sdružení Canaan.    

Ve vesnici Nus Džubajl osázené olivovníky a borovicemi žije 400 obyvatel. Domy s modrými vchody zastiňuje vinná réva. Před deseti lety tu olivový olej lisovali pouze pro osobní potřebu, jenom něco málo se prodávalo za velmi nízké ceny, říká pěstitel oliv Chádir.    

V roce 2004 přemluvili lidé ze sdružení pro poctivý obchod Chádira, aby spolu s dalšími pěti občany založil družstvo organického pěstitelství. Olivy pak lisovali společně a za olej mohli požadovat vyšší cenu. Po tři roky přechodného období se učili, jak olivy pěstovat bez chemikálií, jak je prořezávat a jak udržovat půdu pod nimi. Jakmile získali certifikát, začali prodávat výhodně, což přilákalo ostatní. Teď v Nus Džubajlu pěstuje organickým způsobem 18 ze 30 tamních zemědělců.   

Organický olivový olej se letos prodává za 5,4 dolaru (108 korun) za litr, což je o dolar více než olej normální. Ti, kteří prodávají přímo zákazníkům, si za litr říkají devět dolarů.


Zdroj: ČTK, 26. 11. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 08:40