Agris.cz - agrární portál

Seitlová: Právní omezení honitby může poškodit přírodu

29. 11. 2012 | ČTK

Na všech pozemcích určených k honitbě je podle zástupkyně ombudsmana Jitky Seitlové potřeba zachovat myslivost. Nyní to tak všude není. Když právo honitby zanikne, může trvat i několik let, než ho úřady znovu obnoví. Zvěř mezitím nikdo neočkuje, nedokrmuje a nekontroluje její přemnožení. Příkladem je oblast Poštorná na Břeclavsku, kde přemnožení divočáci způsobili škodu na poli za několik stovek tisíc korun. Kancelář ombudsmana požaduje na ministerstvu zemědělství řešení situace, zatím neúspěšně. Seitlová to dnes řekla novinářům.    

Podle zákona v době nejasného právního osudu honitby má oblast obhospodařovat dosavadní uživatel honitby. Podle Seitlové ale ministerstvo zemědělství tento zákon odmítá v praxi uplatňovat a vydává dosavadním myslivcům zákazy výkonu práva myslivosti. Myslivci musejí odevzdat své průkazy myslivecké stráže a nesmí na území střílet, krmit a očkovat zvířata. Myslivec, který by bez práva honitby střílel zvěř, může být dokonce označen za pytláka.    

"Na pozemcích mohou vznikat škody na přírodním bohatství, na životním prostředí i škody na majetku těch, kteří mají v dané oblasti například pole," řekla Seitlová. Například na Břeclavsku zničila divoká prasata úrodu dýní za několik set tisíc korun. V případě právního zastavení honitby přitom ani není jasné, na kom mohou majitelé pozemků škodu vymáhat.    

V ČR je 5760 honitebních pozemků, každý z nich musí mít minimálně 500 hektarů. Většina z nich jsou takzvané společné honitby, na kterých hospodaří společenství myslivců. Majitel honitby také může honitební právo pronajmout někomu jinému.    

Pokud původní právo honitby zanikne, může podle zástupkyně obmudsmana ministerstvu trvat i několik let, než ho obnoví. Neuznaných honiteb je podle údajů, které ministerstvo kanceláři veřejného ochránce práv poskytlo, zhruba deset až 20. "Pokud bychom se drželi nižšího čísla, znamená to, že v ČR máme zhruba 5000 hektarů honitebně neobhospodařovaných pozemků," řekla Seitlová. V oblasti bez honitebního práva také nikdo nehlídá pytláky.    

Kancelář ombudsmana trvá na dodržování zákona, podle kterého má na neuznané honitbě hospodařit dosavadní majitel. "Je potřeba zachovat kontinuální obhospodařování pozemků," uzavřela Seitlová.


Zdroj: ČTK, 29. 11. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 19:56