Agris.cz - agrární portál

Ministerstvo životního prostředí podpoří ekologickou likvidaci autovraků 200 miliony korun

29. 11. 2012 | Ministerstvo životního prostředí

Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí České republiky připravilo program na podporu nakládání s autovraky, v jehož rámci bude alokováno 100 milionů korun na rok. Program je vyhlašován na dva roky - 2013 a 2014. Kromě podpory ekologické likvidace starých automobilů navíc pomůže udržet pracovní místa v odvětví.

Vyhlašovaná výzva je zaměřena primárně na podporu využití a odstranění autovraků, kde bude vyplaceno až 50 milionů na rok, na nové opatření „podpora dalšího využití vzniklých druhotných surovin“ je vyčleněno 49 milionů korun na rok a na podporu odstranění staré ekologické zátěže 1 milion korun.

Žadatel o podporu z tohoto programu je povinen:

  • provozovat zařízení v souladu s platnou legislativou včetně aktuálního provozního řádu a platné smlouvy o spolupráci s výrobcem nebo akreditovaným zástupcem,
  • prokázat, že nakládá s vybranými autovraky tak, že jsou opětovně použity a materiálově využity v míře nejméně 80 % průměrné hmotnosti vybraných vozidel za období, za které se hlásí do programu, což bude nutné prokázat i před předáním konečnému zpracovateli (šrédru), a to odstraněním skel, pneumatik, velkých plastů a pod. 

V programu bude podporováno především další využití vzniklých druhotných odpadů při likvidaci autovraků s důrazem na recyklaci autoplastů a gum, včetně podpory logistických systémů, zpracování rešerší, studií návrhů technických norem, průzkumu trhu apod. Podpora bude též poskytována na vybudování pracovišť pro separaci odpadů (vzniklých při likvidaci autovraků) a jejich předúpravu před dalším využitím.

O přesném datu vyhlášení programu budeme s předstihem informovat.

Všechny závazné dokumenty budou k dispozici na internetových stránkách SFŽP www.sfzp.cz a na stránkách Ministerstva životního prostředí www.mzp.cz.

Kontakt pro více informací:

Matyáš Vitík

tiskový mluvčí MŽP a ředitel odboru tiskového a marketingu

Mobil: 606 111 060

Email: tiskove@mzp.cz


Zdroj: Ministerstvo životního prostředí, 29. 11. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 01:00