Agris.cz - agrární portál

Hospodářská krize v USA snižuje obrat pesticidů a hnojiv

30. 11. 2012 | ÚZEI, Agronavigator.cz

V USA prodej pesticidů a hnojiv na trhu IVM (Industrial Vegetation Management) poklesl od roku 2009 o 5 procent. To vyplývá z nedávno publikované zprávy „Trh IVM pro pesticidy a hnojiva: Analýzy trhu USA a šance“ vypracované mezinárodně činnou společností pro poradenství a průzkum trhu Kline & Company. Pokles je způsoben především zvýšeným používáním levnějších generických herbicidů, krizí na trhu nemovitostí a menším používáním regulátorů růstu a insekticidů v lesnictví.

Trh IVM zahrnuje oblast lesnictví, pastvin, vodních zdrojů a tradiční dopravy (silnice a železnice). „Lidé mají k dispozici méně peněz a v některých případech přispívá k omezení aplikace pesticidů i společenský tlak“, odůvodňuje tento vývoj Dennis Fugate, manažer pro pesticidy společnosti Kline.

Šíření plevelů by mohlo opět oživit prodej pesticidů

Pomalé, kontinuální šíření plevelů a invazních rostlinných druhů nebo přechod od mechanických k cenově výhodnějším chemickým ochranným opatřením by mohlo růst oživit, tvrdí Fugate a dodává, že používání levnější generiky však může tento vývoj opět utlumit. 39 % z celkového obratu na trhu IVM v roce 2011 se podle společnosti Kline vztahuje k obhospodařování pastvin – největšímu segmentu zahrnutému do této studie.

Nicméně vysoké náklady na krmiva, redukce stád skotu a zisků růst v tomto sektoru oslabily. Měřeno podle kategorie produktů bylo v roce 2011 přes 97 % obratu dosaženo prodejem herbicidů, jak vyplývá ze studie.

Společnost Dow AgroSciences specializovaná na přípravky na ochranu rostlin a biotechnologie potvrzuje v USA nadále dominantní pozici v oblasti pastvin i silnou účast v jiných sektorech. Tři přední výrobci Dow, BASF a DuPont by mohli společně udržet na celkovém trhu IVM podíl 60 %, přičemž význam výrobců generiky v budoucnu ještě posílí, uvádí se ve zprávě společnosti Kline.

http://www.agrarheute.com/usa-pestizidverkauf


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 30. 11. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 12:28