Agris.cz - agrární portál

Slovenští prodejci našli u pouličních prodejců padělaný med

30. 11. 2012 | ČTK

Slovenské úřady varovaly motoristy před nákupem medu od pouličních prodejců na hlavním silničním tahu na severu země, který využívá také mnoho českých turistů při jízdě například do Tater. Inspektoři během kontroly zjistili, že u všech odebraných vzorků medu šlo o padělky.

Zhruba 60 kilometrů dlouhý úsek silnice od Žiliny po Ružomberok prakticky po celý rok lemují prodejci s nabídkou lesního ovoce nebo medu. Zboží prodávají zejména na parkovištích, kde si rozloží stoly, přičemž na sklenicích s produkty často nejsou uvedeny ani údaje o výrobci.

"U všech odebraných vzorků šlo o padělaný med. To znamená rozpuštěný cukr, karamelový cukr na přebarvování, další sirupy a přísady," řekl dnes novinářům šéf slovenské veterinární a potravinové správy Jozef Bíreš.

Zájemci o pravý lesní nebo horský med tak podle něj pouze naletí triku prodejců a ve skutečnosti si domů odnesou náhražku. Bíreš dodal, že žádný z kontrolovaných prodejců nepředložil doklady o původu medu. "Někdy byli tak 'odvážní', že od stolu utekli," řekl o průběhu kontroly.

Na pouliční prodejce se inspektoři zaměřili v rámci série kontrol obchodníků a dopravců převážejících potraviny, jejichž náklad ve spolupráci s policii pracovníci potravinové inspekce prověřují přímo na silnicích. V jednom z obchodních řetězců podle Bíreše zase našli nekvalitní polský med s obsahem antibiotik.


Zdroj: ČTK, 30. 11. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:39