Agris.cz - agrární portál

Klimatické změny Evropu výrazně ovlivní

30. 11. 2012 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Studie EEA počítá s vysokými škodami v důsledku klimatických změn a vyzývá členské státy EU k větší snaze o adaptaci na tyto změny.

Klimatické změny mají velký vliv na společnost a životní prostředí v celé Evropě. K tomuto závěru dospěla studie „Klimatické změny, důsledky a nebezpečí v Evropě 2012“ Evropské agentury pro životní prostředí (EEA), která počítá s potenciálními škodami ve výrazné výši a vyzývá členské státy EU k větší snaze o adaptaci na tyto změny.

Jak minulý týden oznámilo Helmohltzovo centrum pro výzkum životního prostředí (UFZ) jako spoluautor studie, musí se zemědělství a lesnictví připravit nejen na častější extrémní povětrnostní podmínky jako např. sucho, ale i na vyšší tlak parazitů. Teplomilný hmyz patří již dnes k vítězům klimatických změn. Důvodem je prodloužená inkubační doba těchto druhů. Je proto třeba vycházet z toho, že například kůrovci budou moci během jednoho roku vytvořit další generace. Kromě toho teplomilné druhy živočichů a rostlin získají nové biotopy a tím se riziko invazních druhů zvýší, uvádí UFZ.

Biotopy mnoha druhů se do konce tohoto století posunou směrem na sever. To mimo jiné znamená, že lesy na jihu ubydou a na severu se rozšíří. Pro všechny živočišné a rostlinné druhy však nebude dostatek nových biotopů. Například u některých druhů motýlů, jejichž housenky jsou potravně specializované na určité rostliny, šance poklesnou, zdůrazňuje UFZ. Také pro teplomilné druhy, které v dosavadním biotopu zůstávají, bude mít migrace hrozivé důsledky, mimo jiné protože budou chybět predátoři. Uvádí se, že v Evropě je ohrožena existence každého desátého druhu. (AgE)

http://www.topagrar.com/news/Home-top-News-Der-Klimawandel-veraendert-Europa-spuerbar-1003966.html


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 30. 11. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 02:26