Agris.cz - agrární portál

Sněmovní výbor podpořil návrh rozpočtu ministerstva zemědělství

1. 12. 2012 | ČTK

Sněmovní zemědělský výbor dnes podpořil návrh rozpočtu ministerstva zemědělství v objemu 44,1 miliardy korun. Je zhruba o 4,5 miliardy nižší než schválený letošní hospodářský plán. Výbor také podpořil snahu ministerstva vyjednat příští rok dodatečných 1,3 miliardy korun pro Státní zemědělský intervenční fond (SZIF). 

V rozpočtu ministerstva zemědělství navrhl výbor provést na žádost ministra Petra Bendla (ODS) drobnou změnu. Pravidla pro poskytování příspěvků na hospodaření v lesích chce upravit tak, aby příjemcem nemohla být právnická osoba obhospodařující lesy ve vlastnictví státu. O dotaci by tak nemohly žádat Lesy ČR. 

"Snažil jsem se šetřit tam, kde to zemědělce jako takového bolí co nejméně," podotkl k ministerskému rozpočtu Bendl. 

SZIF, který zajišťuje hlavně vyplácení agrárních dotací, má příští rok hospodařit s částkou 33,9 miliardy korun. Proti letošku je to suma o více než pět miliard korun nižší. 

Bendl uvedl, že chybí 1,3 miliardy korun na spolufinancování projektů v Programu rozvoje venkova. Má prý příslib ministerstva financí do poloviny příštího roku sumu zajistit. Výbor Bendla v usnesení vyzval, aby o věci jednal s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) a premiérem Petrem Nečasem (ODS).


Zdroj: ČTK, 1. 12. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 15:41