Agris.cz - agrární portál

Začal prodej vánočních stromků, ceny jsou stejné jako loni

2. 12. 2012 | FinančníNoviny.cz

 Na některých místech v Česku začal prodej vánočních stromků. Jsou k dostání zejména v blízkosti některých nákupních center. V příštích dnech se prodej rozšíří i na další místa. Podle vyjádření obchodníků zůstávají ceny na loňské úrovni. Sdružení pěstitelů vánočních stromků přitom pro ČTK již dříve uvedlo, že stromky letos nejspíše meziročně mírně podraží. Stromky jsou nyní k dostání například na pražském Smíchově, kde dvoumetrová jedle stojí 1590 korun.

"Nejzazší termín zahájení prodeje vánočních stromků u našich obchodních domů je 6. prosince, v současné době se již instalují zařízení," řekl ČTK mluvčí obchodního řetězce Kaufland Michael Šperl, podle něhož však některé prodejny řetězce již prodej stromků zahájily. Ceny jsou podle něj stejné jako loni.

Od začátku prosince budou moci lidé koupit stromky také před obchody řetězce Tesco. Ceny se mají pohybovat od 350 korun za smrk po 1500 u nejdražších jedlí. Cena závisí na výšce stromku, hustotě větví a symetričnosti. Sortiment doplní stromky v květináčích či tradiční jmelí, uvedl mluvčí Teska Jan W.Dvořák. Ani Tesco podle něj stromky proti loňsku nezdraží.

Prodej stromků u hypermarketů Albert začne později. "Termíny prodeje se liší podle lokality, ale první stromky by se u našich provozoven měly objevit zhruba kolem 10. prosince," uvedla mluvčí řetězce Judita Urbánková.

Češi si každý rok v průměru koupí zhruba milion živých vánočních stromků. Většina pochází z plantáží. Takto pěstované stromky mají podle pěstitelů proti stromkům z lesů vyšší kvalitu, tomu na druhou stranu odpovídá jejich vyšší cena. Podíl dovážených stromků na trhu není znám. Především jedle se do Česka dovážejí hlavně z Dánska a Německa.

František Valdman ze sdružení pěstitelů ČTK v půlce října řekl, že v důsledku jarních mrazů budou stromky možná méně kvalitní než loni, u některých druhů se nižší nabídka z tuzemských plantáží bude muset nahradit dovozy. Pěstitelé očekávali mírný růst cen v důsledku zvýšení sazby daně přidané hodnoty z deseti na 14 procent v lednu.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 2. 12. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 15:27