Agris.cz - agrární portál

V Karlovarském kraji porazili farmáři víc skotu, ubývá ale prasat

3. 12. 2012 | ČTK

V Karlovarském kraji dodali letos farmáři na jatka od ledna do září celkem 1304 kusů skotu, meziročně o 4,1 procenta více. Část zvířat prodali různým odběratelům, část porazili a zpracovali ve vlastních jatkách. Nadále ale klesá počet poražených prasat. Za devět měsíců roku jich bylo 461, v porovnání se stejným obdobím roku 2011 to je asi o pět procent méně. V regionu se produkce vepřového masa dostává pozvolna na úroveň skopového. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.    

Stavy prasat v Karlovarském kraji klesaly dlouhodobě, krize chovu začala v roce 2006, kdy Statek Dalovice uzavřel provoz v Odeři. Klesající produkce v regionu byla i jedním z důvodů, proč o rok později zkrachoval Masokombinát v Chebu. Zvyšuje se ovšem počet chovaných ovcí, kterých bylo od ledna do září poraženo celkem 456, meziročně o 48,5 procenta více. V případě skotu byly na porážku dodávány především jalovice a telata, v obou případech byl meziroční nárůst kolem 35 procent.    

Prasata momentálně chovají pouze po desítkách kusů malí farmáři. Dlouhodobý odklon od chovu prasat souvisí podle většiny zemědělců s jeho nerentabilitou způsobenou růstem cen krmiva, nestabilními a také nízkými výkupními cenami. U skotu je situace o něco lepší. V prvním pololetí chovali farmáři téměř 40.000 kusů dobytka. Mírný, zhruba dvouprocentní meziroční pokles se zmírnil a letos skotu znovu přibývalo. Stav dosažený k 30. červnu byl o 2025 kusů vyšší, než vloni v prosinci.    

Ve struktuře chovaného skotu v kraji převažují takzvané masná plemena, což souvisí s rozsahem rostlinné výroby a objemem pěstovaného obilí nebo dalších krmných plodin. Mezi chovaným skotem je rozšířeno například plemeno Charolais a další, která jsou chována na pastvinách. To je nyní nejlevnější způsob, jak dobytek chovat. Vlastní jatka otevřelo a vlastní maso zpracovává hned několik farem, například Statek Bor na Karlovarsku nebo Farma Rudolec na Sokolovsku i Jatka Odrava na Chebsku.


Zdroj: ČTK, 3. 12. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 13:53