Agris.cz - agrární portál

SOCR: Levnější nákupy za hranicemi jsou jen v Polsku

4. 12. 2012 | ČTK

Češi mohou ušetřit při nákupech za hranicemi jen v Polsku. Průměrná úroveň cen základních potravin v Rakousku a Německu přesahuje průměr EU, vyšší ceny než v ČR jsou i na Slovensku. Uvedl to dnes Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR), který tak regoval na tvrzení strany Věci Veřejné, že za hranicemi jsou potraviny o desítky procent levnější.    

VV začaly kvůli údajně vysokým cenám potravin v ČR pro zájemce pořádat nákupní zájezdy do ciziny. Strana také spustila kampaň Zastavme růst cen potravin. "Nechceme zůstat jen u osvěty a kritiky ministra financí Miroslava Kalouska či podnikatele Andreje Babiše, kterému současný zákon, způsobující drahotu, vyhovuje. Proto Vás zveme na předvánoční nákupy do Německa a Polska," píše strana na svých internetových stránkách.    

"Snad jen zoufalá snaha po zviditelnění může vést k tvrzení, že ceny potravin u zahraničních sousedů v Polsku a Německu jsou natolik výhodnější, že se tam kvůli nim vyplatí vyjíždět za rodinnými nákupu ze všech míst Česka," reagoval prezident SOCR Zdeněk Juračka.    

Svaz také připomněl, že podle nedávných údajů evropského statistického úřadu Eurostat jsou potraviny v ČR páté nejlevnější v EU. Podle stejného zdroje jsou zboží a služby v ČR osmé nejlevnější v rámci celé Evropské unie. Ve spotřební elektronice, kde jsou cenové rozdíly nejmenší, je ČR sedmá nejlevnější.    

"Je třeba si uvědomit, že nakupování v sousedních státech není ani zárukou levnějšího a kvalitnějšího zboží. O řešení případných reklamací nemluvě. Levnější nákup mohou Češi uskutečnit pouze v Polsku. Ale upřímně řečeno, stojí to skutečně za to?" dodal Juračka.


Zdroj: ČTK, 4. 12. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 12:38