Agris.cz - agrární portál

Cukráři v Olomouckém kraji upečou tuny vánočního cukroví

5. 12. 2012 | ČTK

Několik tun vánočního cukroví upečou letos pro své zákazníky pracovníci cukrářských výroben v Olomouckém kraji, kteří jsou už několik týdnů v jednom kole, aby objednávky stihli včas vyřídit. Mnohé cukrářské firmy kvůli velké poptávce, kterou nesnížila ani hospodářská krize, už přestaly přijímat nové objednávky. O služby cukrářů mají nejčastěji zájem senioři a hospodyňky, které jsou vytížené v práci a nechtějí ztrácet čas pečením vánočního cukroví.

"Objednávky na vánoční cukroví už nepřijímám, protože bych nestačila poptávku včas uspokojit," řekla ČTK majitelka cukrářské výrobny v Zábřehu na Šumpersku Marie Diblíková. Letos peče asi tři desítky druhů vánočního cukroví pro stovku rodin. "Zakázky jsou různě veliké. Když je někdo sám, tak si objednal malou krabičku vánočního cukroví za 300 korun. Naopak pro jednu velkou rodinu letos peču cukroví za 5000 korun," podotkla Diblíková.

V pondělí ukončila příjem objednávek také olomoucká cukrárna Mamka a ve středu tak učiní cukrárna Mia v centru Olomouce. "Poptávka po vánočním cukroví je zhruba stejná jako loni. Pečeme hlavně pro stálé zákazníky," řekla dnes ČTK pracovnice cukrárny Mia.

V cukrářské výrobně Katrin v Chomoutově u Olomouce si teď mohou cukroví objednat už jen stálí zákazníci. "Volné kapacity nemáme, protože kromě vánočního cukroví máme zakázky také na jiný cukrářský sortiment. Stálým zákazníkům, kteří si zapomněli vánoční cukroví včas objednat, ale ještě samozřejmě vyjdeme vstříc," řekla ČTK majitelka Jarmila Jonáková.

Cukráři v Olomouckém kraji, které oslovila ČTK, shodně tvrdí, že ceny vánočního cukroví navzdory rostoucím nákladům na suroviny a energie letos nezvýšili. Třeba zákazníci cukrářky Diblíkové za kilo sladkostí určených na vánoční stůl zaplatí stejně jako loni 180 Kč. "Náklady sice rostou, ale nezdražovala jsem. Lidé nemají peníze a po zvýšení ceny by si objednali méně vánočního cukroví, což by se mi nevyplatilo," řekla Diblíková.

Ceny vánočního cukroví pro zákazníky z řad veřejnosti nezvýšila ani cukrárna Katrin. Například kilo vánočního máslového cukroví prodává za 410 korun a stejné množství oříškovo-nugátového cukroví za 395 korun. "Pro velké odběratele jsme ale ceny zvýšili," řekla Jonáková.

Cukrárna Katrin letos vyrobí zhruba 5000 kilogramů vánočního cukroví, což je podle Jonákové výrazně více než v předchozích letech. Nárůst produkce souvisí s novou zakázkou pro velkoobchody Makro.

Vánoční cukroví z produkce velkých pekařství do nabídky každoročně zařazují obchodní řetězce. Zejména v diskontních prodejnách lze koupit průmyslově vyráběné vánoční cukroví, které je výrazně levnější než sladkosti z menších výroben. Cukráři se ale úbytku zákazníků neobávají, jelikož mnoho Čechů si prý i v době hospodářské krize o Vánocích za kvalitu rádo připlatí.

"Levné vánoční cukrové rozhodně dělat nebudeme, protože je méně kvalitní, designově chudší, neobsahuje máslo ani oříškový nugát. Když si lidé sednou k vánočnímu stolu, tak si chtějí pochutnat na kvalitním a poctivém cukroví," míní Jonáková.


Zdroj: ČTK, 5. 12. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 14:51