Agris.cz - agrární portál

Zemědělci ve Spojených státech hlásí rekordní zisky

5. 12. 2012 | APIC-AK

Zemědělství se ve Spojených státech stává po několika desetiletích opět velmi výnosnou oblastí podnikání. Farmáři v zemi největšího producenta a exportéra obilovin a zrnin na světě hlásí rekordní zisky. Překážkou nebyly ani přírodní katastrofy a nepříznivé počasí. Největší sucho za uplynulých 50 let vyhnalo ceny pšenice, sóji a kukuřice na několikaletá maxima, což částečně kompenzovalo ztráty spojené s nižší výnosností polí.

Nezanedbatelné byly i příjmy z pojištění úrody. Odhady ekonomů z Iowa State University počítají s růstem zisků zemědělců o 6,9% na 144 miliard dolarů. Od roku 2006 se zisk více jak zdvojnásobil. Poměr dluhů k aktivům díky tomu poklesl na hodnotu 10,2%, což je nejnižší úroveň od roku 1960. Zemědělský sektor byl v minulém roce zodpovědný za 0,9% ekonomiky USA a za 11% celkových exportů. Zaměstnával 2,6 milionu lidí. Příznivou zprávou je navíc pro majitele farem a polí nejen růst zisků, ale i růst cen zemědělské půdy. V Iowě, která je největším pěstitelem kukuřice a sóji v USA, vzrostla cena v uplynulém roce o 18%. Cenu však netlačí výše jen zájem ze strany zemědělců. Do hry vstoupil i spekulativní kapitál. Extrémně uvolněná měnová politika centrální banky vyvolává obavy z inflace a způsobuje přesun kapitálu do reálných aktiv, mezi které patří i zemědělská půda. Prudký růst cen již začíná vyvolávat obavy z další formující se spekulativní bubliny.

Autor: Petr Čermák, Lidové noviny, 28.11.2012

zdroj:Colosseum, a.s. »


Zdroj: APIC-AK, 5. 12. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 22:50