Agris.cz - agrární portál

Člen předsednictva ASZ Živnostníkem roku 2012

5. 12. 2012 | ASZ

Sedmý ročník soutěže na podporu malého a středního podnikání Živnostník roku 2012 zná svého vítěze. Tento prestižní titul převzal včera na pražském Žofíně člen předsednictva Asociace soukromého zemědělství, sedlák z Hradecka David Smetana. Uspěl v konkurenci 3055 letošních účastníků tohoto klání pořádaného Hospodářskými novinami.

David Smetana soukromě hospodaří na rodinném statku ve Svobodných Dvorech u Hradce Králové od roku 1991, kdy byla rodičům vrácena část majetku. Vzhledem k malé výměře půdy (32 hektarů) v úrodné oblasti se rozhodl pro intenzivní produkci zeleniny, a to zejména   zelí, dýní, cibule a brambor. Z části vypěstovaných plodin vyrábí přímo na farmě dle upravených starých rodinných receptur originální zeleninové saláty. O jejich kvalitě svědčí několik ocenění, např. Regionální potravina Královéhradeckého kraje.

David Smetana je zároveň znám svou aktivní snahou pozměnit názor veřejnosti na soukromé zemědělce. Začíná od těch nejmenších formou dnů otevřených dveří na své farmě určených předškolním a školním dětem. „Sedlačina je můj životní styl. Proto se ji snažím lidem představit jako poslání s vazbou na produkci kvalitních českých potravin,“ vysvětluje mladý sedlák.

Výsledek letošní soutěže Živnostník roku svědčí o tom, že se mu to daří. 

Šárka Gorgoňová, tisková referentka ASZ


Zdroj: ASZ, 5. 12. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 20:27