Agris.cz - agrární portál

Statek Bor využije část produkce mléka na výrobky ve své mlékárně

5. 12. 2012 | ČTK

Zemědělská firma Statek Bor provozuje svou vlastní malou mlékárnu, kterou postavila za zhruba 7,6 milionu korun. Od technologie, která dokáže zpracovat kolem 300 litrů denně, čeká stabilní tržby a zhodnocení části vlastní produkce mléka. Vybudování mlékárny pokryla ze 40 procent dotace, zbytek byl úvěr a vlastní finanční zdroje společnosti. V mlékárně a při distribuci zboží zaměstnává statek čtyři lidí, kolem 70 procent mléka zpracuje mlékárna na výrobky. ČTK to řekl spolumajitel firmy Vladimír Matějů.    

Impulzem pro vybudování mlékárny byly mimo jiné kolísající ceny mléka, které museli zemědělci respektovat. I proto zůstalo v regionu nakonec jen šest producentů mléka, ostatní už chov dojnic zrušili. Díky tomu, že si v Boru část svého mléka zpracují do několika produktů, mají zajištěn relativně slušný příjem i v době, kdy ceny mléka klesají nebo jsou problémy s jeho odbytem. "Prozatím máme v nabídce kromě pasterizovaného mléka i bílý jogurt, ochucený tvaroh a několik druhů sýrů. Například čerstvý a zrající," uvedl Matějů.    

Zařízení mlékárny zhotovila pro borské zemědělce takříkajíc na míru přesně podle jejich požadavků firma Agromont Vimperk. Po úspěšném zkušebním provozu se rozjela běžná produkce s tím, že v případě zájmu je možné výrobní kapacitu po technických úpravách zvýšit až na dvojnásobek. "Většinu produktů nyní prodáváme ve vlastním obchodě v areálu statku. Od listopadu zásobujeme i část mateřských škol v Karlových Varech, kde zavážíme i některé hotely. Prodáváme také na farmářských trzích v regionu," podotkl Matějů.    

Statek Bor hospodaří na 2000 hektarech v okolí Ostrova a Karlových Varů. Větší část produkce rostlinné výroby využije pro sebe. O produkci mléka se stará na 300 dojnic s průměrnou roční dojivostí kolem 6000 litrů na kus. Další dobytek chová statek na maso. Od roku 1993 provozuje malá jatka, která zpracují zhruba devět kusů dobytka týdně z vlastního chovu. "Zájem o maso je značný. Vlastně už nejsme prakticky schopní pokrývat poptávku a musíme zvířata na porážku nakupovat i jinde," dodal Matějů.


Zdroj: ČTK, 5. 12. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 17:49