Agris.cz - agrární portál

Budoucnost regionu: Místo šachet budou na Mostecku pole a ovocné sady

6. 12. 2012 | Denik.cz

Zapomeňte alespoň na chvíli na průmysl kolem sebe. Představte si, jak na výletě k jezeru Most míjíte stádo krav. Za pastvinou nad východním pobřežím kombajny sklízejí pícniny a řepku. Na mechu u nového lesa, který schovává chemičku, svačí rolníci pěstující šťovík pro výrobu energie v bioteplárnách.

Není to žádná pitomost, ale možný scénář zemědělského využití rekultivované pustiny na Mostecku. Pracují na tom renomovaní experti.

Postupný návrat rolníků do míst, kde před těžbou uhlí hospodařili jejich předci, patří v regionu k nejvíce očekávaným změnám ve 21. století.

„Pro zemědělce je to velká výzva," řekla Mosteckému deníku Ludmila Holadová, předsedkyně Okresní agrární komory. Někteří už nové farmaření zkoušejí. Podle Holadové mají průkopníci velké výnosy. O další půdu, která by se měla postupně uvolňovat, se prý už teď svádí boj.

Pro sedláky se dělá místo také v okolí jezera Most, které nemá sloužit jen k rekreaci. „Jsou tu poměrně kvalitní půdy," sdělil Petr Dušek z ústecké univerzity.

Pole, louky, pastviny nebo sady budou dál od jezera i od řeky Bíliny, aby vodu nepoškodila po deštích hnojiva. Při zemědělské rekultivaci pomáhají úrodná spraš a ornice ze šachet.

Přeměna části rekultivované krajiny na pole bude ale trvat ještě léta. Řada farmářů si nemůže expanzi dovolit kvůli vyšším vstupním nákladům. Travnaté plochy jsou daleko od vesnických základen. Chybí hustá síť cest zaniklých při bourání vesnic ve 20. století. A stále se neví, za jakých podmínek se bude většina území pro lidi uvolňovat. Jedná se o obrovské území, které nemá zdivočet a zůstat ladem.

„Není to malá pískovna. Řešíme desítky tisíc hektarů narušených pozemků, kde přecházíme do ekosystému krajiny, jejíž přirozenost musíme respektovat," sdělil přední český expert na rekultivace Stanislav Štýs.

Že lze z poškozeného území udělat „malou Moravu", dokazuje podle odborníků úspěch mosteckých vinic budovaných na výsypkách. „Výsadba vinic na Mostecku se osvědčila," řekl zakladatel místních vinic Ivan Váňa.


Zdroj: Denik.cz, 6. 12. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 05:06